ΙΣΡΑΗΛ. ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

 

Η απόδειξη του εμβολιασμού δεν είναι αποτελεσματική στη μάχη με το Omicron, προειδοποιούν ειδικοί Ισραηλινοί. Το πρόγραμμα μπορεί να δώσει λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι η παράταση του δελτίου εμβολιασμού κατά του COVID έχει ως κύριο στόχο να δώσει χρόνο για την οριστικοποίηση της νέας πρότασης.

Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στο Ισραήλ έφτασε τα 1,6 εκατομμύρια, ξεπερνώντας το σύνολο για όλο το 2021. Αυτό, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της χώρας, καθιστά προφανές ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι πλέον αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης.
Λόγω των υψηλών ποσοστών μετάδοσης από την παραλλαγή omicron, το Green Pass έχει αρχίσει να φαίνεται όλο και πιο άκυρο.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα να βασιστούμε στον εμβολιασμό ή στην ανάκαμψη από τον κορονοϊό για την πρόληψη των μολύνσεων. Φαίνεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι πλέον αποτελεσματικό, διεμήνυσε η συμβουλευτική επιτροπή της κυβέρνησης του Ισραήλ, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τη χρήση μασκών, ανέφερε μεταξύ των άλλων. 

Το υπουργείο Υγείας είναι  να συστήσει αργότερα αυτή την εβδομάδα στην κυβέρνηση να καταργήσει το πρόγραμμα Green Pass, το οποίο περιορίζει την είσοδο σε πολλούς χώρους σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό ή έχουν αρνηθεί να εμβολιασθούν. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν εδώ και εβδομάδες ότι το Green Pass είναι άσκοπο δεδομένου του τρέχοντος υψηλού ποσοστού μόλυνσης. Μερικοί έχουν μάλιστα προειδοποιήσει ότι δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας που κάνει τους ανθρώπους να παραμελούν άλλες προφυλάξεις.

Παρόλα αυτά, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την Κυριακή να αφήσει σε ισχύ το πάσο στους περισσότερους χώρους για άλλη μια εβδομάδα, στα σχολεία έως τις 27 Φεβρουαρίου και στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης έως την 1η Μαρτίου. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η παράταση έχει σκοπό να δώσει χρόνο στο υπουργείο να ολοκληρώσει τη δική του σύσταση, η οποία είναι πιθανό να καταργήσει το πάσο ή τουλάχιστον να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των θέσεων όπου απαιτείται. Το υπουργείο θα κάνει γνωστή την πρότασή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αυτής της εβδομάδας για τον κορονοϊό.
Το υπουργείο περιμένει να οριστικοποιηθεί μια ανάλυση της δυναμικής της μόλυνσης μεταξύ των εμβολιασμένων, πριν λάβει την τελική του απόφαση.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

HAARETZ

Σχόλια