ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΑΠΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

 

Η Ελλάδα έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης για την Covid-19 και μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) που αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, θα παραληφθούν άλλες 25.000.

Το χάπι της molnupiravir δρα αποτελεσματικά και κατά της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνες για το χάπι της molnupiravir που διεξήχθησαν από ανεξάρτητους μελετητές Iνστιτούτων σε έξι χώρες: ΗΠΑ, Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία. 

Το σκεύασμα της Merck μολνοπιραβίρη, το οποίο ανέπτυξε από κοινού με τη Ridgeback Biotherapeutics, έδειξε να μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους περίπου κατά 30% σε κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε με άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο στην αρχή της ασθένειας.

Μέχρι σήμερα, η MSD έχει στείλει τη θεραπεία, σε περισσότερες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων θεραπειών που εστάλησαν στις ΗΠΑ.

Οι μελέτες χρησιμοποίησαν κυτταρικές αναλύσεις για να αξιολογήσουν την αντ-ιική δράση του molnupiravir και άλλων αντι-ικών φαρμάκων COVID-19, έναντι των παραλλαγμένων ιών του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένου και του ιού Όμικρον.

Tά αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον και αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας, δίνοντας ελπίδα και ανοίγοντας νέες προοπτικές. Να σημειωθεί πως η μελέτη για το molnupiravir και την αποτελεσματικότητά του απέναντι στην Όμικρον διεξήχθη σε εργαστήριο, αφού το φάρμακο δεν έχει ακόμη μελετηθεί για τις μεταλλάξεις σε κλινικές μελέτες.

ΘΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

Το molnupiravir θα παραδίδεται κατ’ οίκον στους Έλληνες πολίτες, όταν προηγουμένως έχουν λάβει έγκριση χορήγησης από την αρμόδια Επιτροπή. Δικαιούχοι είναι ασθενείς από 18 ετών και άνω, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και κυρίως όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου.

Αυτοί είναι: ανοσοκατεσταλμένοι, ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ασθενείς που έχουν εκδηλώσει καρκίνο εντός του τελευταίους έτους και ασθενείς που πάσχουν από άλλα χρόνια νοσήματα.

Το φάρμακο δεν εγκρίνεται για χρήση σε ασθενείς κάτω των 18 ετών επειδή η μολνοπιραβίρη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη οστών και χόνδρων, ανέφερε σε μια ανακοίνωση του ο FDA.

Η διαδικασία είναι η εξής: Τις πρώτες μέρες από τη διάγνωση της νόσου -είτε με rapid τεστ είτε με μοριακό έλεγχο PCR– ο θεράπων ιατρός μπορεί να υποβάλει στην ειδική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ την αίτηση χορήγησης. Η αρμόδια επιτροπή θα εξετάζει το αίτημα και θα απαντά (θετικά ή αρνητικά) μέσα σε 24 ώρες. Για την απόφαση θα ενημερώνεται ταυτόχρονα με sms ο γιατρός και ο ασθενής, ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει ηλεκτρονικά να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη λήψη της θεραπείας.

Στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή και εντός 24ωρών παραδίδει τα φάρμακα στη διεύθυνση που θα υποδείξει ο ίδιος. Οι διαδικασίες χορήγησης της θεραπείας αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

 iatropedia

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια