Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΜΕ ΠΡΟΦΑΣΗ



ΟΙ ΜΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ


Οι στοχευμένοι περιορισμοί κατά των μη εμβολιασμένων ατόμων και στην Ευρώπη αυξάνονται. Ορισμένες χώρες εισάγουν ολοένα και περισσότερα μέτρα κατά των ανεμβολίαστων, τροφοδοτώντας ένα άλλο κύμα λοιμώξεων και θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη, τη δημόσια υγεία και πιθανή επιστροφή στις ελευθερίες που υπήρχαν πρίν από την πανδημία.

Από αρχές της εβδομάδας, η Αυστρία έθεσε νέα κλίμακα περιορισμών στη Δύση. Η αυστριακή κυβέρνηση απαγόρευσε τη μετακίνηση στην εργασία, το σχολείο, τα παντοπωλεία και τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης για κατοίκους άνω των 12 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Η κίνηση της Αυστρίας συνάδει με το μοτίβο των κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη που έχουν περάσει εντολές να κάνουν τη ζωή δύσκολη για τους μη εμβολιασμένους, με στόχο να τους εμβολιάσουν. Αυτά τα μέτρα μαζί είναι ένα σαφές και αποθαρρυντικό σημάδι ότι ένας ιός που φευγαλέα φαινόταν ότι παρέμεινε στην ιστορία της Ευρώπης, παραμένει σημαντικό μέρος του παρόντος και του μέλλοντός της. Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έλαβαν την πρόσθετη απόφαση να στοχεύσουν ρητά τα μη εμβολιασμένα άτομα. Οι νέοι κανόνες στην Αυστρία σημαίνουν «μαζική μείωση των επαφών μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων», δήλωσε στο BBC η Eva Schernhammer, καθηγήτρια στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Karl-Josef Laumann, πιέζει τους οικογενειακούς γιατρούς: Επειδή παίρνουν περισσότερα χρήματα για εμβολιασμούς, 36 Ευρώ ανα εμβόλιο το Σαββατοκύριακο, θα πρέπει να κάνουν περισσότερες ενέσεις. Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η Ευρώπη ήταν για άλλη μια φορά το επίκεντρο της πανδημίας και ότι, τους επόμενους μήνες, μισό εκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από τον κορωνοϊό σε αυτήν την ήπειρο. Η Ευρώπη ανέφερε αύξηση θανάτων κατά δέκα τοις εκατό και επτά τοις εκατό σε νέες μολύνσεις κατά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Γερμανία, μια χώρα που πλήττεται από το ξέσπασμα του ιού, η νέα κυβέρνηση είπε ότι θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τα μη εμβολιασμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να δείξουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού πριν ταξιδέψουν με τρένα ή λεωφορεία. 

Στην Ιταλία, για να μπορέσει κανείς να εργαστεί, θα χρειαστεί εμβολιασμός, αφού έχει αναρρώσει πρόσφατα από τον ιό ή έχει συχνά αρνητικά τεστ. Τις τελευταίες ημέρες, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα ταξί θα μπορούν να μεταφέρουν μόνο δύο άτομα, εκτός εάν προέρχονται από την ίδια οικογένεια και ενέκρινε ότι οι υγειονομικές αρχές ή η αστυνομία, να σταματούν τα τρένα εάν οι επιβάτες παρουσίαζαν συμπτώματα που θα μπορούσαν να συνδέονται με κορονοϊό.

Στη Γαλλία, οι αναμνηστικές δόσεις θα είναι απαίτηση για άτομα 65 ετών και άνω που επιθυμούν να διατηρήσουν το δελτίο υγείας τους. Η Γαλλία, όπου πλέον ο αριθμός των νέων καθημερινών μολύνσεων έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές Οκτωβρίου (από 4.000 σε πάνω από 8.000), ανακοίνωσε ότι, ενόψει των νέων κρουσμάτων, θα απαιτηθούν ξανά μάσκες στα δημοτικά σχολεία και περιορισμοί. 

Στην Ελλάδα συνεχώς λαμβάνονται νέα μέτρα αφού οι ανεμβολίαστοι ανέρχονται περίπου στο 1/3 του πληθυσμού.του στο να κηρύξει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας προσώπου ή υγειονομικών διαβατηρίων. Αυτόν τον μήνα, η Ελλάδα εισήγαγε μέτρα που απαιτούν από τα μη εμβολιασμένα άτομα να υποβάλουν αρνητικό τεστ ταχείας εξέτασης ή PCR για να αποκτήσουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, καταστήματα και ινστιτούτα αισθητικής. Το ίδιο πρέπει να κάνουν για να μπουν σε καφέ και εστιατόρια. Οι ελληνικές αρχές έχουν επισημάνει ότι εξετάζουν και άλλα μέτρα κατά ατόμων που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου σημειώθηκε ξέσπασμα νέων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, κύρηξε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας προσώπου ή υγειονομικών διαβατηρίων."Οι φίλοι μας από την ήπειρο αναγκάστηκαν να ανταποκριθούν με διάφορα επίπεδα νέων μέτρων, από τον πλήρη περιορισμό έως τους περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και τους περιορισμούς στις κοινωνικές συναθροίσεις, έως τους περιορισμούς για μη εμβολιασμένους", είπε. Ο Τζόνσον, ανέλαβε ισχυρότερη δέσμευση για τους εμβολιασμούς, λέγοντας ότι θα προσφερθούν αναμνηστικά σε άτομα 40 ετών και άνω.

Η Πορτογαλία, η οποία έχει εμβολιάσει σχεδόν το 90 τοις εκατό του πληθυσμού της, την 1η Οκτωβρίου σταμάτησε να απαιτεί υγειονομικό διαβατήριο και πήρε σχεδόν όλους τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορονοϊό. 

Στην Ισπανία, μια χώρα που έχει φτάσει σε ποσοστό εμβολιασμού 80%, δεν απαιτείται διαβατήριο υγείας. Ωστόσο, φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό η τάση είναι να γίνουν αυστηρότερα μέτρα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και εξαπλώνεται ο ιός.
Στην περιοχή των Βάσκων, στα βόρεια της Ισπανίας, ανακοινώθηκαν περιορισμοί στις συναντήσεις σε πόλεις με υψηλά ποσοστά μετάδοσης. 

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ
Spiegel
The New York Times espanol nytimes.com
Foto: Sven Hoppe/ DPA

Σχόλια