ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ PFISER ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

Την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της Covid-19, εμβολιάζοντας ολόκληρο τον πληθυσμό άνω των 12 ετών της πόλης Τολέδο στο δυτικό τμήμα της πολιτείας Παρανά, με πληθυσμό περίπου 143.000 κατοίκων, σε συνεργασία με το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα της Βραζιλίας, τις τοπικές αρχές, ένα νοσοκομείο και ένα πανεπιστήμιο, θα μελετήσει η Pfizer. 

Αυτό έγινε γνωστό από την ίδια την εταιρεία, που ανέφερε ότι στόχος είναι να μελετηθεί η μετάδοση του κορονοϊού σε σενάριο της πραγματικής ζωής, αφότου ο πληθυσμός θα έχει εμβολιαστεί. Η πρωτοβουλία είναι η πρώτη και η μοναδική του είδους της, που θα αναληφθεί σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία σε μια αναπτυσσόμενη χώρα.

Ο ερευνητής Ρέγκις Γουλάρτ του νοσοκομείου Moinhos de Vento στο Τολέδο, σημείωσε πως η μελέτη θα αποτελέσει ευκαιρία να υπάρξει μακροχρόνια παρατήρηση σε βάθος έως και ενός έτους των συμμετεχόντων. Θα απαντηθούν ερωτήματα, όπως η διάρκεια της εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της covid-19 και των νέων παραλλαγών.

Ίδια έρευνα είχε διεξαχθεί από το Ινστιτούτο Butantan από τα κορυφαία κέντρα έρευνας στον τομέα της βιοιατρικής στη Βραζιλία, στην πόλη Σερανά, στην πολιτεία του Σάο Πάολο, με πληθυσμό 45.644 κατοίκους, ώστε να  μελετηθεί το εμβόλιο CoronaVac της κινεζικής Sinovac Biotech Ltd. Το ινστιτούτο είχε δηλώσει ότι ο μαζικός εμβολιασμός είχε μειώσει τους θανάτους από την Covid-19 κατά 95%.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ξαναβγήκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Βραζιλίας για να ζητήσουν την παραπομπή του προέδρου Μπολσονάρου, ο οποίος κατηγορείται για ανορθολογική πολιτική κατά του κορονοϊού, για παραβιάσες των ανθρωπίνων, εργασιακών, αλλά και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων.

Σχόλια