ΚΑΙ Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΕΜΒΟΛΙΟ ΛΟΓΩ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Η Ισλανδία σταματά την χρήση του εμβολίου της Moderna, όπως έκαναν Δανία, Νορβηγία και Φινλανδία. Η Σουηδία γνωστοποίησε πως σταματά να χορηγεί το εμβόλιο σε όσους γεννήθηκαν από το 1991 και μετά. Η Νορβηγία συνέστησε στους άνδρες κάτω των 30 ετών να επιλέξουν το εμβόλιο της Pfizer. Η Δανία ανέστειλε τη χρήση του σκευάσματος σε ανθρώπους κάτω των 18 ετών. Η Φιλανδία εξαιτίας αναφορών για μια σπάνια καρδιαγγειακή παρανέργεια, όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο υγείας και πρόνοιας της χώρας.

Η απόφαση ελήφθη παρατηρώντας τις κίτρινες κάρτες οι οποίες συμπληρώνονται στη χώρα, κάτι το οποίο δεν γίνεται στην Ελλάδα, είδαν τις παρενέργειες στην καρδιά και σταμάτησαν τη χρήση του εμβολίου της Moderna κατά του Covid-19.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δημοσίευσε το καλοκαίρι ευρήματα, αναφέροντας πως μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο των πιθανών παρενεργειών των εμβολίων τύπου mRNA που κατασκευάζονται από τις Pfizer/BioNTech και τη Moderna, μετά από μελέτη περισσότερων από 300 περιστατικών στην Ευρώπη.

Παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά και ενεργούμε γρήγορα ώστε να διασφαλίσουμε πως οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού είναι συνεχώς όσο πιο ασφαλείς γίνεται, ενώ παρέχουν προστασία δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σχόλια