ΕΜΜΟΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΛΙΓΝΙΤΗ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Η Ενεργειακή κρίση μας απειλεί, η χώρα υποφέρει εν' όψη χειμώνα και εκεί που όλα έδειχναν ότι λιγνιτικές μονάδες θα ξαναλειτουργούσαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε πως η χώρα θα συνεχίσει το εθνικό σχέδιο απολιγνιτοποίησης.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πρόκειται για ένα περίπλοκο πρόβλημα και η απάντηση σχετίζεται με πολλές διαφορετικές μεταβλητές. Δεν υπάρχει μια ενιαία εξήγηση για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου. Έχουμε παρατηρήσει σημαντική αύξηση στη ζήτηση και προβλήματα στο σκέλος της προσφοράς αερίου όσον αφορά τη Δυτική Ευρώπη. Φυσικά, η Ρωσία έχει επίσης διαδραματίσει ρόλο, εκμεταλλευόμενη την τρέχουσα κατάσταση. Νομίζω ότι κατανοούμε αρκετά καλά τι συμβαίνει. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Μία από τις ιδέες που έχουν προταθεί από την Ιταλία αλλά και από την Ελλάδα, είναι να εξετάσουμε την ιδέα αγοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να συγκροτήσουμε έτσι ένα είδος μονοπολίου που θα έχει αυξημένη αγοραστική δύναμη έναντι των μεγάλων προμηθευτών αερίου. Η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής τον Σεπτέμβριο του 2019 πριν εκδηλωθεί η πανδημία και πριν προσλάβει μεγαλύτερη δυναμική η επιτάχυνση της απομάκρυνσης από τον άνθρακα, η οποία κατέληξε στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των συλλογικών εκπομπών μας κατά 55% έως το 2030. Πρόκειται για μία τολμηρή απόφαση. Θα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τις εκπομπές μας. Σκοπεύουμε να παραμείνουμε σε αυτό το μονοπάτι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι επί του παρόντος βιώνουμε σημαντική αναστάτωση στην αγορά φυσικού αερίου.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε τη διαθεσιμότητα του συνόλου των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής λιγνίτη και φυσικού αερίου και την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων καυσίμου ενόψει της αυξημένης ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα, αφού η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, ενώ δημιουργήθηκε συγχρόνως και στενότητα εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σχόλια