Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΤΗΝ ΚΡΥΒΟΥΝ


......Ο στιγματισμός των πληθυσμών μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό......
.......έχουν πάνω από το 75% του πληθυσμού τους πλήρως εμβολιασμένο και έχουν περισσότερα κρούσματα COVID-19 ανά 1 εκατομμύριο ανθρώπων.......

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ;

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ
Δημοσιευμένη στο Ευρωπαϊκό περιοδικό Επιδημιολογίας με την τάση να δείχνει ότι οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους πλήρως εμβολιασμένο έχουν υψηλότερα κρούσματα covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

ΜΕΘΟΔΟΙ
Χρησιμοποιήσαμε δεδομένα COVID-19 που παρέχονται από το Our World in Data για ανάλυση χωρών, διαθέσιμα από τις 3 Σεπτεμβρίου 2021. 
Συμπεριλάβαμε 68 χώρες που πληρούσαν τα ακόλουθα κριτήρια: Είχαν διαθέσιμα δεδομένα για το εμβόλιο δεύτερης δόσης, διαθέσιμα δεδομένα περιπτώσεων COVID-19, διαθέσιμα στοιχεία πληθυσμού. Και η τελευταία ενημέρωση των δεδομένων ήταν εντός 3 ημερών πριν ή στις 3 Σεπτεμβρίου 2021. Για τις 7 ημέρες πριν από τις 3 Σεπτεμβρίου 2021 υπολογίσαμε τα κρούσματα COVID-19 ανά 1 εκατομμύριο άτομα για κάθε χώρα, καθώς και το ποσοστό του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένος. Για την ανάλυση σε επίπεδο κομητείας στις ΗΠΑ, χρησιμοποιήσαμε τα δεδομένα της ομάδας του Λευκού Οίκου COVID-19, διαθέσιμα στις 2 Σεπτεμβρίου 2021. 
Αποκλείσαμε τις κομητείες που δεν ανέφεραν πλήρως εμβολιασμένα ποσοστά πληθυσμιακών δεδομένων που απέδωσαν 2947 κομητείες για την ανάλυση. Υπολογίσαμε τον αριθμό και τα ποσοστά των κομητειών που παρουσίασαν αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 κατά επίπεδα του ποσοστού των ατόμων πλήρως εμβολιασμένων σε κάθε κομητεία. Η ποσοστιαία αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 υπολογίστηκε με βάση τη διαφορά των περιπτώσεων από τις τελευταίες 7 ημέρες και τις 7 ημέρες που προηγήθηκαν.

ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Τα εμβόλια είναι αυτή τη στιγμή η πρωταρχική στρατηγική μετριασμού για την καταπολέμηση του COVID-19 σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, η αφήγηση που σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη αύξηση νέων κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζεται ότι οφείλεται σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Παρόμοια και σε χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ που χαιρετίστηκε για τα γρήγορα και υψηλά ποσοστά εμβολιασμού του, έχει επίσης σημαντική αναζωπύρωση των κρουσμάτων COVID-19. Διερευνούμε τη σχέση μεταξύ του ποσοστού του πλήρους εμβολιασμένου πληθυσμού και των νέων κρουσμάτων COVID-19 σε 68 χώρες και σε 2947 κομητείες στις ΗΠΑ.
Η γραμμή τάσης υποδηλώνει μια οριακά θετική συσχέτιση, έτσι ώστε οι χώρες με υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένου έχουν υψηλότερα κρούσματα COVID-19 ανά 1 εκατομμύριο άτομα. Το Ισραήλ με πάνω από το 60% του πληθυσμού του πλήρως εμβολιασμένο είχε τα υψηλότερα κρούσματα COVID-19 ανά 1 εκατομμύριο ανθρώπους. 
Ισλανδία και Πορτογαλία. Και οι δύο χώρες έχουν πάνω από το 75% του πληθυσμού τους πλήρως εμβολιασμένο και έχουν περισσότερα κρούσματα COVID-19 ανά 1 εκατομμύριο ανθρώπους από χώρες όπως το Βιετνάμ και η Νότια Αφρική που έχουν περίπου το 10% του πληθυσμού τους πλήρως εμβολιασμένο.
Σε όλες τις κομητείες των ΗΠΑ, οι μέσες νέες περιπτώσεις COVID-19 ανά 100.000 άτομα τις τελευταίες 7 ημέρες είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες στις κατηγορίες του ποσοστού του εμβολιασμένου πλήρως πληθυσμού.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Η αποκλειστική εξάρτηση από τον εμβολιασμό ως κύρια στρατηγική για τον μετριασμό του COVID-19 και των δυσμενών συνεπειών του πρέπει να επανεξεταστεί, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την παραλλαγή Delta (B.1.617.2) και την πιθανότητα μελλοντικών παραλλαγών. Άλλες φαρμακολογικές και μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις ενδέχεται να χρειαστεί να εφαρμοστούν παράλληλα με την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού. Μια τέτοια διόρθωση μαθημάτων, ιδίως όσον αφορά την αφήγηση πολιτικής, γίνεται υψίστης σημασίας με αναδυόμενα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στον πραγματικό κόσμο. Για παράδειγμα, σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Υγείας στο Ισραήλ, η αποτελεσματικότητα 2 δόσεων του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) κατά της πρόληψης της μόλυνσης από τον COVID-19 αναφέρθηκε ότι ήταν 39%, σημαντικά χαμηλότερη από τη δοκιμή αποτελεσματικότητα 96%. Αναδεικνύεται επίσης ότι η ασυλία που προέρχεται από το εμβόλιο Pfizer-BioNTech μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο η ασυλία που αποκτάται μέσω της ανάρρωσης από τον ιό COVID-19. Έχει επίσης αναφερθεί σημαντική μείωση της ανοσίας από εμβόλια mRNA 6 μήνες μετά την ανοσοποίηση. Παρόλο που οι εμβολιασμοί προσφέρουν προστασία στα άτομα από σοβαρή νοσηλεία και θάνατο, το CDC ανέφερε αύξηση από 0,01 σε 9% και 0 σε 15,1% (μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2021) στα ποσοστά νοσηλειών και θανάτων, αντίστοιχα, μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων.

Συνοψίζοντας, παρόλο που πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να ενθαρρυνθούν οι πληθυσμοί να εμβολιαστούν, θα πρέπει να γίνει με ταπεινότητα και σεβασμό. Ο στιγματισμός των πληθυσμών μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Είναι σημαντικό, άλλες μη φαρμακολογικές προσπάθειες πρόληψης (π.χ. η σημασία της βασικής υγιεινής της δημόσιας υγείας όσον αφορά τη διατήρηση ασφαλών αποστάσεων ή το πλύσιμο των χεριών, η προώθηση καλύτερων συχνών και φθηνότερων μορφών δοκιμών) πρέπει να ανανεωθούν προκειμένου να επιτευχθεί η ισορροπία της μάθησης να ζεις με τον COVID-19. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε να ζούμε 100 χρόνια αργότερα με διάφορες εποχικές αλλοιώσεις του ιού της γρίπης του 1918.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8481107/


Σχόλια