ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ, ΔΕΝΔΙΑΣ. ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΛΕΠΤΩΝ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που κράτησε σχεδόν μια ώρα, διεξήχθη σε κλίμα θετικό και στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ, συνοδεία του Νίκου Δένδια, μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών για να την κατ' ιδίαν συνάντηση τους, με τα πόδια.

Από την στιγμή χθές που πάτησε το πόδι του στη Θράκη ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε για τουρκική μειονότητα και τουρκικά σχολεία. Παρ΄ όλα αυτά η κυβέρνηση μιλάει για θετικό κλίμα. Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε, είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. Για να το πω διαφορετικά, μόνο τα δικά της συνετά βήματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν και τα ευρωπαϊκά βήματα. Αυτό είναι και το κλίμα που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, πάντα με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας είχε πεί την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης σε κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την ώρα που οι προκλήσεις από Τουρκικής πλευράς συνεχιζόταν με αμείωτο ρυθμό.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΕΞ 

Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου. Συμφωνήσαμε έναν περιορισμένο κατάλογο προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε στην αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών covid19 έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να επισκεφθούν τις χώρες μας. Και αυτό θα βοηθήσει τις τουριστικές μας βιομηχανίες, είπε ο Νίκος Δένδιας, συγχέροντας την Τουρκία για την κατάκτηση του Eurobasket από την Αναντολού Εφες(!!), ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον ευχαρίστησε που έδειξε κατανόηση το προηγούμενο βράδυ για να παρακολουθήσει τον αγώνα. 

Εμείς ως Τουρκία θέλουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους και συμφωνήσαμε με τον Νίκο Δένδια να συνεχιστεί αυτή η πολύ καλή συνεργασία. 








Σχόλια