ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΓΑΖΑ. ΟΧΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


Στο αίτημα της Νορβηγίας, της Κίνας και της Τυνησίας για δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή με αντικείμενο συζήτησης την επιδεινούμενη βία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, αντιτάχθηκα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσινγκτον επικαλέστηκε διπλωματικές προσπάθειες ως τον λόγο της αντίρρησης της, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια πιθανή συνεδρίαση την Τρίτη.

Οι ΗΠΑ άσκησαν τεράστιες πιέσεις ώστε να μην υπάρξει καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες, Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού πρακτορείο ειδήσεων, 14 από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ήθελαν να εκδοθεί καταδικαστική απόφαση αλλά υπήρξε επέμβαση και βέτο των ΗΠΑ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συνομίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και «καταδίκασε κατηγορηματικά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες». 

Ο Μακρόν, θα συνομιλήσει με άλλους ηγέτες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, <<εκφράζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της επιστροφής στην ειρήνη, μιας αποφασιστικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων καιβτην επιθυμία της Γαλλίας να συμβάλει σε αυτό σεβόμενη τις νόμιμες φιλοδοξίες όλων>>, είναι η δήλωση της Γαλλικής Προεδρίας.

Το Ισραήλ προχώρησε σε επιστράτευση εννέα χιλιάδων εφέδρων και συγκεντρώνει δυνάμεις στη συνοριακή γραμμή, αυξάνοντας την ανησυχία ότι προετοιμάζει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, στον οποίο προσέφεραν στήριξη όλες οι δυτικές κυβερνήσεις και οι ΗΠΑ, όπως έγραψε στο τουίτερ: Δεν βρήκε καμμία αντίδραση η θέση του ότι θα πλήξει όλες τις θέσεις της Χαμάς και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων της Γάζας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση τους που δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθεί, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν πλήξει εξακόσιες (600) φορές συγκεκριμένους στόχους στη Γάζα, ενώ από τη Γάζα έχουν εκτοξευθεί 1.500 ρουκέτες κατά Ισραηλινών στόχων. Μεταξύ των στόχων της Χαμάς και το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ, το οποίο επλήγη από ρουκέτες. 

Με ανακοίνωση της, η Χαμάς ζήτησε να σταματήσουν τις διεθνείς πτήσεις οι αεροπορικές εταιρίες που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.Ήδη ανακοίνωσαν διακοπή των πτήσεών τους οι αεροπορικές εταιρίες Δέλτα, Αμέρικαν, Γιουνάιτεντ, Μπρίτις, Βέρτζιν, Λουφτχάνσα και Ιμπέρια. Η διακοπή των πτήσεων αποτελεί πλήγμα στον τουρισμό του Ισραήλ.

Πιθανές χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε διάφορα στάδια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώνυμη πηγή του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ στο BBC. Οι συνθήκες που επικρατούν θεωρούνται από πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές ανάλογες αυτών του πολέμου του 2014.

Tο Ισραήλ διέψευσε πληροφορίες που έφεραν να έχει πληγεί, από ρουκέτες της Χαμάς, η περιοχή της Ντιμόνα, στην οποία βρίσκονται οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις ενώ επιβεβαιώνει επτά θύματα, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, το τελευταίο τριήμερο από τις ρουκέτες της Χαμάς. Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, από τις επιθέσεις του Ισραήλ έχει ξεπεράσει τους 90 για το ίδιο διάστημα, μεταξύ των οποίων 18 βρέφη και παιδιά. 

Ο γιος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Γιαΐρ,  κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει την κατοχή στη βόρεια Κύπρο και το Κουρδιστάν, αναφέροντας: Δεν είστε ντόπιοι στην Ανατολία, ήρθατε από την Κεντρική Ασία και διαπράξατε γενοκτονία εις βάρος του τοπικού Ελληνικού χριστιανικού πληθυσμού. Η Ιστανμπούλ είναι στην πραγματικότητα η Κωνσταντινούπολη και την καταλάβατε παράνομα. Διαπράξατε επίσης γενοκτονία εις βάρος των Αρμενίων. Κατέχετε τώρα παράνομα τη βόρεια Κύπρο, τη βόρεια Συρία και το Κουρδιστάν. Η χώρα σας κυβερνάται από έναν δικτάτορα, ο οποίος θέλει να ανακαταλάβει και να καταπιέσει τον αραβικό κόσμο όπως επί των ημερών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Τουρκία ιδρύθηκε επί μιας γενοκτονίας Ελλήνων χριστιανών.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Σχόλια