ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ. ΤΕΛΟΣ ΜΕΤΑ 47 ΧΡΟΝΙΑ.


Ο Γρηγόρης Τσαλιάνης, διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς Κοζάνης, δίνει την εντολή στον μηχανικό λειτουργίας του σταθμού και ακολούθως στους χειριστές της νυκτερινής βάρδιας, που είναι στο κοντρόλ ελέγχου της μονάδας 4 του παλαιότερου εν ζωή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της ΔΕΗ: Προχωρείστε στην άμεση μείωση του φορτίου. Η ΜΟΝΑΔΑ ΣΒΗΝΕΙ......Στην αίθουσα ελέγχου της μονάδας την ώρα που εκτελούσαμε χειρισμούς για το τελευταίο σβήσιμο της τελευταίας μονάδας το κλίμα ήταν ιδιαίτερο οι εργαζόμενοι αμήχανοι, άλλοι συγκινημένοι, αφού οι περισσότεροι εξ΄ αυτών εκεί ξεκίνησαν τον εργασιακό τους βίο. Κλείνει ένα κύκλος για τα στελέχη και τους εργαζόμενους και ανοίγει ένας άλλος για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους, κατέληξε ο κ. Τσαλιάνης.

Ο ΑΗΣ Καρδιάς, στα μέσα της δεκαετίας του 1980 έως και το 1994, απασχολούσε 1.200 εργαζόμενους, ενώ αργότερα μόλις 400 και περίπου 100 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. 

Είναι το δεύτερο λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ μετά την κατασκευή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Από την έναρξη λειτουργίας του, εξηλεκτρίστηκε ολόκληρη η Ελλάδα. Ο ατμοηλεκτρικός σταθμός από την ημέρα της λειτουργίας της πρώτης μονάδας και για 47 χρόνια συνεχούς λειτουργίας σημείωσε ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με 293.464.797 MWh, ενώ για καύσιμο χρειάστηκαν περίπου 543.452.059 tn λιγνίτη. 

Η πατρίδα μας, κορυφαίος κάτοχος λιγνιτικών αποθεμάτων (απόθεμα 3,2 δισεκατομμύρια τόνοι αξιοποιήσιμοι), μάλλον θα βρίσκεται πλέον σε ασταθή παροχή ενέργειας. 

Η εγκατεστημένη ισχύς στη χώρα μας, είναι περίπου17.400 MW αθροίζοντας τις μονάδες λιγνίτη, υδροηλεκτρικών, πετρελαίου και φυσικού αερίου της ΔΕΗ, αλλά και των ιδιωτών.

Ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, επισήμανε ότι η πόλη Της Πτολεμαΐδας οφείλει την θέρμανση της τόσο στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που έκλεισε το 2011, αλλά και στον ΑΗΣ Καρδιάς. Κάθε κλείσιμο λιγνιτικής μονάδας συνέχισε, είναι μια τεράστια απώλεια για την περιοχή μας.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, ανέφερε: Για κάτι λιγότερο από μισό αιώνα ο ΑΗΣ Καρδιάς αποτέλεσε έναν σταθμό σύμβολο, που χαρακτήρισε και συνέδεσε την περιοχή της Κοζάνης και τη χώρα μας με την ηλεκτρενέργεια, το κοινωνικό αγαθό του ρεύματος, τη λειτουργία της πρωτοποριακής τηλεθέρμανσης. Το σβήσιμο του ΑΗΣ αποτελεί ένα σημαντικότατο οικονομικό πλήγμα για την περιοχή.

Σχόλια