ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΕΜΒΡΥΑ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΜΑΪΜΟΥ


Oμάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ισπανία, δημιούργησαν τα πρώτα έμβρυα που ήταν εν μέρει ανθρώπινα και εν μέρει μαϊμού και τα κράτησαν ζωντανά έως και 20 ημέρες σε εργαστηριακά πιάτα. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά.

Οι ίδιοι ερευνητές, το 2017, είχαν δημιουργήσει τα πρώτα υβρίδια ανθρώπων-χοίρων, με σύντομη διάρκεια ζωής και με πολύ μικρή παρουσία ανθρωπίνων κυττάρων, καθώς τότε μόνο το ένα στα 100.000 κύτταρα του χιμαιρικού εμβρύου ήταν ανθρώπινο. Τώρα δημιουργήθηκαν χίμαιρες ανθρώπου-μαϊμούς, που όχι μόνο έζησαν έως τρεις εβδομάδες, αλλά περιείχαν πολύ μεγάλη ποσότητα ανθρωπίνων κυττάρων. 

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τέτοιες εμβρυϊκές χίμαιρες ανθρώπων-μαϊμούδων θα βοηθήσουν στη μελέτη των ασθενειών, στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, καθώς και στην παραγωγή ιστών και οργάνων προς μεταμόσχευση.

Η συγκεκριμένη έρευνα, παρά τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν, μπορεί να συμβάλλει στον τομέα της αναπτυξιακής βιολογίας και της εξέλιξης. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων μοντέλων ανθρώπινης βιολογίας και ασθενειών. 

Κάποιοι επιστήμονες εμφανίζονται ανήσυχοι, θεωρώντας ότι η έρευνα αυτού του είδους εγείρει σοβαρά ζητήματα και ανησυχίες στο επίπεδο της βιοηθικής, εάν οι επιστήμονες τολμήσουν να διατηρήσουν τα χιμαιρικά έμβρυα για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πάντως η ιστοσελίδα statnews, αναφέρει ότι η όλη προσπάθεια βρίσκεται σε πολύ πρώιμα στάδια. Η ομάδα δεν δημιούργησε ζώα που ζουν και αναπνέουν όπως οι άνθρωποι. Δημιουργήθηκαν πολύ πρώιμα έμβρυα και δεν τα εμφύτευσαν ποτέ στη μήτρα οποιουδήποτε ζώου. Οι ανησυχίες σχετικά με τις χίμαιρες ανθρώπου-ζώου επικεντρώνονται σε αυτό που ο βιοηθικός του Στάνφορντ και νομικός μελετητής Χανκ Γκρέλυ αποκαλεί «εγκεφάλους, μπάλες και ομορφιά» και ανησυχεί ότι ένα ζώο θα μπορούσε να κοιτάξει όλους τους ανθρώπους, να γεννηθεί με ανθρώπινο εγκέφαλο ή να μπορεί να αναπαραχθεί.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ CEII



Σχόλια