9 ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΤΩ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΒΟΥΤΗΞΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ

Καταρρέει το χρηματιστήριο. Βουτιά» 15% της λίρας.

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται από το πρωί σε τροχιά κατάρρευσης. Η πτώση της λίρας δείχνει ασυγκράτητη και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικώνυπάρχει διάχυτος φόβος για επιβολή capital controls, αναφέρει το economico.

Οι συναλλαγές διακόπηκαν δύο φορές σήμερα στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ύστερα από την αποπομπή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Νατζί Αγκμπάλ από τον Ταγίπ Ερντογάν, δύο ημέρες μετά τη μεγάλη αύξηση κατά 200 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας. Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου σημείωσε απώλειες 9%, ενώ ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών, στον οποίο συμμετέχουν πολλοί ξένοι επενδυτές, έφτασε το -9,5%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου με νόμισμα αναφοράς το δολάριο, αυξήθηκε 153 μονάδες βάσης φτάνοντας στο 7,41%.

Τους φόβους επιχείρησε να καθησυχάσει ο τούρκος υπουργός Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής capital controls: Η Τουρκία θα συνεχίσει να παραμένει προσηλωμένη στην ελεύθερη αγορά και σε ένα φιλελεύθερο καθεστώς συναλλάγματος, δήλωσε.

Ο πανικός επιτάθηκε μετά την σύσταση της Societe Generale προς τους επενδυτές να εγκαταλείψουν την Τουρκία, αλλά και οι αρνητικές προβλέψεις της Deutsche Bank και της Barclays για την έκβαση της κρίσης στην Τουρκία.

Η Deutsche Bank προειδοποιεί με αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό στην Τουρκία, ενώ η Barclays χαρακτηρίζει «φιλικό προς τις αγορές», τον πρώην πλέον κεντρικό τραπεζίτη Νατζί Αγκμπάλ τονίζοντας πως η απομάκρυνσή του θα επηρεάσει την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurasia, η αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη συνιστά επιστροφή στις ανορθόδοξες πολιτικές και θα τροφοδοτήσει την αβεβαιότητα, θα καταστρέψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και εντέλει θα πυροδοτήσει capital controls.

Σχόλια