ΝΕΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


Νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. Θα υπαχθούν καταδρομείς, πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές, υποβρύχιοι καταδρομείς και Ζ-ΜΑΚ.


ΟΙ ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΦΛΩΡΟΥ

 

Ενιαίος Κλάδος Ειδικών Δυνάμεων, με νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου που θα υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πέραν του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού γεννιέται στις Ένοπλες Δυνάμεις. 


Ο νέος αυτός κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων θα ξεχωρίζει  από τους υπόλοιπους, αφού έχει συγκροτηθεί σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους ανορθόδοξου πολέμου. Απαλλαγμένος από κάθε στρατιωτική γραφειοκρατία πολλαπλών κέντρων αποφάσεων, θα μπορεί να διεξάγει επιθετικές ενέργειες, ειδικές αναγνωρίσεις, ανορθόδοξο πόλεμο καθώς και στρατιωτική σύμπραξη (και συνεκπαίδευση) με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα διαθέτει αμυντική συνεργασία και στρατιωτική συνδρομή.


Όπως αναφέρει το <<ΒΗΜΑ>>, η νέα αυτή ανεξάρτητη διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων άρχισε ήδη να ενισχύεται: 


*Με δύο ελικόπτερα ΝΗ-90 και με ένα ελικόπτερο Σινούκ, ειδικά διαμορφωμένα, που θα δύνανται ακόμη και να φέρουν οπλισμό καθώς και με πιλότους που για πρώτη φορά είναι εκπαιδευμένοι σε εναέριο ανορθόδοξο πόλεμο. Διαθέτουν ειδική εκπαίδευση να πετούν χαμηλά και αθόρυβα και με κράνη σκοπεύσεως και νυχτερινής όρασης. Ήδη αποφοίτησαν από τη Σχολή οι πρώτοι τέσσερις και αναλαμβάνουν υπηρεσία  στα ελικόπτερα NH-90. Σκοπός θα είναι η μετεξέλιξή τους σε Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, περίπου όπως συμβαίνει στις αμερικανικές δυνάμεις (Special Operations Air Task Group).


*Με ταχύπλοα σκάφη MARK V, τα ίδια που χρησιμοποιεί η αμερικανική επίλεκτη ομάδα κρούσης Navy Seals τα τελευταία 20 χρόνια, τα οποία πέραν της ταχύτητας 50 κόμβων που αναπτύσσουν, μπορούν χωρίς δυσκολία να πλεύσουν από την Κρήτη στην Κύπρο με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Ήδη έχουν παραληφθεί τα τέσσερα σκάφη (από τα αποθέματα του αμερικανικού Ναυτικού) και έχουν αποδοθεί με ταχύτατους ρυθμούς τα δύο. Θεωρούνται ιδανικά για ανορθόδοξο πόλεμο. Ανάλογα ταχύπλοα σκάφη διαθέτουν και οι Αμερικανοί (των Navy Seals) που σταθμεύουν στη Σούδα.

*Στο μέλλον, ο κλάδος θα εφοδιαστεί και με ένα μεταγωγικό C-130 διαμορφωμένο για αεροπορικές επιχειρήσεις ειδικού πολέμου.

Το σήμα του νέου κλάδου είναι το «Και βήμα πρόσθες». Το έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά τη διάρκεια μιας άσκησης των Ειδικών Δυνάμεων και δεν είναι άλλο από τον διάλογο της Σπαρτιάτισσας μάνας που έδωσε το ξίφος για τον πόλεμο στον γιο της και εκείνος της είπε «είναι κοντό μάνα, το ξίφος που μου χάρισες και δεν φτάνει να χτυπήσω τον εχθρό». «Και βήμα πρόσθες» του απάντησε λακωνικά η γενναία μάνα. Δηλαδή, την ώρα του πολέμου, «κάνε άλλο ένα βήμα μπροστά. Πήγαινε πιο κοντά στο εχθρό σου με φρόνημα ηρωικό και θα νικήσεις».

Στις μονάδες ειδικού πολέμου που συγκροτούνται θα μετέχουν (εάν απαιτηθεί) και γυναίκες αλεξιπτωτίστριες των Ειδικών Δυνάμεων που έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή μετά από σκληρή εκπαίδευση. Επίσης εντάσσονται εκεί και μονάδες της Έρευνας και Διάσωσης με τα ελικόπτερα «Σούπερ Πούμα».

Σχόλια