ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ. ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΡΟΪΔΙΑ.



Πριν από 11 χρόνια. Υπουργός Υγείας της χώρας ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η γρίπη Η1Ν1 είχε αναστατώσει την παγκόσμια κοινότητα. 


Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας  Σωτήρης Τσιόδρας είχε βρεθεί και τότε στην ίδια θέση στο υπουργείο Υγείας, όπως και τώρα, με τον κορονοϊό και από το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας ενημέρωνε τους πολίτες για την εξέλιξη της πανδημίας, αφού ο υπουργός διαπίστωσε την χρησιμότητα του Σωτήρη Τσιόδρα, του οποίου οι διαγνώσεις για την γρίπη Η1Ν1, θεωρήθηκαν σημαντικές. 

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Τότε ξεσπά ένα μεγάλο σκάνδαλο. Το υπουργείο Υγείας κάνει παραγγελίες εκατομμυρίων αντιγριπικών εμβολίων, πολύ περισσότερα σε αριθμό από τον συνολικό πληθυσμό της Ελλάδας, αλλά το σκάνδαλο που διερευνάται ακόμα αφορά και ακατάλληλες φαρμακευτικές ουσίες. 

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Η υπόθεση των αντιγριπικών εμβολίων τα οποία το υπουργείο Υγείας παράγγελνε κατά εκατομμύρια δόσεις την περίοδο 2009-2010, εντάχθηκε στην έρευνα των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς που έχει άμεση σχέση με τη Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς οι παραγγελίες γίνονταν μέσω αυτού. Οι αρμόδιες αρχές είχαν παραγγείλει απίστευτες ποσότητες συσκευασμένων εμβολίων και αντιικών φαρμάκων, αλλά και γενναία ποσότητα της ουσίας οσελταμιβίρη, βασικής δραστικής ουσίας του αντιγριπικού Tamiflu, για παρασκευή του φαρμάκου στην Ελλάδα.

Το κόστος των αντιικών φαρμάκων που αγοράστηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ (Tamiflu της Roche και Relenza της GlaxoSmithKline) έφτανε τα 12 εκ. ευρώ. Και πριν εξαντληθεί το σχετικό απόθεμα, κάποιοι  προχώρησαν σε νέα παραγγελία τόνων δραστικής ουσίας, με αποτέλεσμα οι αποθήκες να γεμίσουν από το εν λόγω σκεύασμα.

Συγκεντρωτικά το υπουργείο υγείας ζήτησε να παραγγείλει 16 εκατομμύρια δόσεις από τρεις (3) φαρμακευτικές εταιρείες (13 εκ. από την Glaxo, 3 εκ. από Novartis και 3 εκ. από τη Sanofi). To Ελεγκτικό Συνέδριο με πράξη του, ενέκρινε τις συμβάσεις με τις εταιρείες.

Το 2011 το υπουργείο Υγείας μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, ακύρωσε παρτίδες εκατομμυρίων δόσεων οι οποίες είχαν γίνει από την προηγούμενη ηγεσία του κ. Αβραμόπουλου. Το κόστος των παρτίδων έως εκείνη τη στιγμή έφτανε τα 80 εκ. ευρώ.

Η <<ΠΑΝΔΗΜΙΑ>> ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΡΙΠΗ

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τουλάχιστον 12.220 άνθρωποι στον πλανήτη είχαν πεθάνει από τη νέα γρίπη, από την έναρξη της πανδημίας, από τον Απρίλιο του 2009, έως το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.

Στις 11 Ιουνίου 2010, ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι η πανδημία γρίπης είχε λιγότερα θύματα από την κοινή γρίπη.

Από την πανδημία του 2009 πέθαναν σε όλο τον κόσμο 18.156 πολίτες, ενώ οι θάνατοι από την εποχική γρίπη κυμαίνονται κατά μέσο όρο σε 350.000 παγκοσμίως.  

Η <<πανδημία>> έληξε στις 10 Αυγούστου 2010 και μέχρι εκείνη την ημέρα οι θάνατοι υπολογίστηκαν γύρω στους 20.000.

Σχόλια