ΗΠΑ. ΚΥΡΩΣΕΙΣ - ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ - ΑΛΛΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

Οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών τω ΗΠΑ.

Περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της SSB Ισμαήλ Ντεμίρ και τριών Τούρκων εργαζομένων στην εταιρία. Επίσης απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ

Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις ενάντια στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας SSB σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου CAATSA (Για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων), για τη συνειδητή εμπλοκή σε μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, την κύρια εταιρεία εξαγωγής όπλων της Ρωσίας που προμήθευσε το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και αδειών στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς θεώρησης στον Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρο της SSB και άλλους αξιωματικούς της SSB.

Οι ΗΠΑ καθιστούν σαφές στην Τουρκία, ότι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και σε πολλές περιστάσεις, η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κεφάλαια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και πρόσβαση των Ρώσων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια και τη δοκιμή των S-400 παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της Τουρκίας και την εν αναμονή της απομάκρυνσης από την παγκόσμια συνεργασία F-35 Joint Strike Fighter. Η σημερινή δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν πλήρως το Άρθρο 231 της CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς της άμυνας και των μυστικών πληροφοριών της Ρωσίας. Προτρέπω επίσης την Τουρκία να επιλύσει αμέσως το πρόβλημα των S-400 σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την παραγωγική μας συνεργασία δεκαετιών στον τομέα της άμυνας, αφαιρώντας το εμπόδιο της κατοχής της Τουρκίας των S-400 το συντομότερο δυνατό.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Τουρκία καταδίκασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ για την αγορά των Ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 και διεμήνυσε ότι θα προβεί σε αντίποινα, αφού είχε καλέσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να επιλυθεί το ζήτημα μέσω διαλόγου και της διπλωματικής οδού. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις ανεξήγητες.


Σχόλια