ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΤΑΗ ΤΑΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ. ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.


H Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι η Τουρκία κάνει σπουδαίο έργο στο προσφυγικό και επιμένει ότι δεν χρειάζονται κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί θέλουν συμφωνία έως το α΄ τρίμηνο του 2021 μεταξύ της Ελλάδος και Τουρκίας.

Ο Λουίτζι Ντι Μάϊο από την η Ιταλία δηλώνει ότι η Τουρκία είναι απαραίτητος παράγοντας για την περιφερειακή σταθερότητα και σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ.

Με κυρώσεις απειλούσε την Άγκυρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά, μετά το πέρας του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ένωσης. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ <<ΦΙΛΟΙ>> ΚΑΙ <<ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ>> να μας σύρουν σε τραπέζι διεκδίκησης από την Τουρκία, η οποία θα ζητήσει: 

Μη αναγνώριση ης Ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας στο Καστελόριζο, αμφισβητώντας την δυνατότητα που έχει το Ελληνικό νησί να διαθέτει ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. (Το Δίκαιο της θάλασσας αναφέρει ότι όχι μόνο η ηπειρωτική χώρα αλλά και η νησιωτική μπορεί να έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα).

Θέλουν τουρκική μειονότητα στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, η οποία ως γνωστόν στην παγκόσμια κοινότητα βάση των συνθηκών είναι μουσουλμανική μειονότητα και όχι τουρκική.

Η Τουρκία θέτει θέμα χωρικών υδάτων. Θέλει η Ελλάδα να επιστρέψει στα επίπεδα οριοθέτησης των 3 ναυτικών μιλίων που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης.

Όσα νησιά βρίσκονται εντός της ηπειρωτικής ΑΟΖ των 200 ναυτικών μιλίων δεν μπορεί να έχουν επιπρόσθετη ΑΟΖ, λένε οι Τούρκοι.

Θέμα αποστρατιωτικοποίησης των Ελληνικών νησιών, με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα σε 13 νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. (Στο μεταξύ στην Σμύρνη βρίσκεται η Στρατιά του Αιγαίου).

Θέμα εναέριου χώρου, επειδή ο <<σύμμαχος>> γείτονας λέει ότι δεν μπορεί ο Ελληνικός εναέριος χώρος να είναι στα 10 ναυτικά μίλια ή 18,5 χιλιόμετρα και τα χωρικά ύδατα να βρίσκονται στα 6 ναυτικά μίλια.

Θέτει θέμα ίσης συμμετοχής της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου από τους τουρκοκυπρίους στη θάλασσα και στα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στην νότια και ανατολικά της Κύπρου, μέχρι τις παρυφές της ΑΟΖ του Ισραήλ.

Διεκδικούν οι Τούρκοι 14 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα εκτός διεθνών συνθηκών.

Κατά τα άλλα, σήμερα, δημιουργήθηκε Μηχανισμός Αποτροπής Εμπλοκών από το ΝΑΤΟ, με αφορμή τις τουρκικές απαιτήσεις στην Αν.Μεσόγειο και μετά από διμερή συμφωνία από τις στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας με στόχο να περιοριστεί ο κίνδυνος ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στη θάλασσα ή στον αέρα.


Σχόλια