ΕΡΝΤΟΓΑΝ. ISIS. ΔΟΛΟΠΛΟΚΙΕΣ.

Η Τουρκική κυβέρνηση παραπληροφορεί, διασπείρει ψεύδη, διαδίδει συνωμοσίες και χρησιμοποιεί τα media για να παραπληροφορεί το κοινό, δημιουργώντας ψεύτικες ιστορίες.

Οι αποκαλύψεις για σχέσεις του Ερντογάν με το ISIS, το Κατάρ, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και το πετρέλαιο της Λιβύης, έφερε στο φως απόρρητη έκθεση μέσα από το Nordic Monitor: Η έκθεση είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν, διασπείρει ψεύδη, διαδίδει συνωμοσίες, χρησιμοποιεί τα media για να παραπληροφορεί το κοινό, ώστε να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη.
Η έκθεση που περιήλθε στην κατοχή των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, αποτελείται από 19 σελίδες και την εκπόνησε ένας ξένος πράκτορας πριν από τις εκλογές του 2015. Εκτός των άλλων, περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με τους δεσμούς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τζιχαντιστικά δίκτυα, όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), αλλά και το εμπόριο πετρελαίου μελών της οικογένειας του με την ομάδα αυτή, καθώς και με τη Λιβύη και το Ιρακινό Κουρδιστάν.
H MIT πήρε την έκθεση του συντάκτη (δεν αναφέρει το όνομα του) και την προώθησε στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια. Ένα από τα αντίγραφα βρέθηκε στο γραφείο του Υποναυάρχου Σινάν Σουρέρ, o οποίος ήταν το 2015 επικεφαλής της Πρώτης Αποτίμησης Πληροφοριών στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα philenews, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον του Σινάν Σουρέρ την έκθεση, προωθώντας ότι ήταν και αυτός ένας από τους συντάκτες της. Η αστυνομία ερεύνησε το γραφείο του <<βρίσκοντας>> το συγκεκριμένο έγγραφο και το απέστειλε στον εισαγγελέα, χωρίς να αναφέρει ότι το έγγραφο ανήκε στην ΜΙΤ και ότι ο Σουρέρ ήταν απλά ένας από τους αποδέκτες του. Το ότι το έγγραφο ανέφερε τους δεσμούς του Eρτνογάν και της οικογένειας του με τζιχαντιστές, ανάμειξη στο εμπόριο πετρελαίου από το ISIS, εκμετάλλευση των πετρελαϊκών ερευνών στη Λιβύη και τους δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αγνοήθηκε.
Στο 17ο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας, ο Σουρέρ ανέφερε ότι το έγγραφο συντάχθηκε πιθανώς από έναν δημοσιογράφο ή έναν πράκτορα που δούλευε δήθεν ως δημοσιογράφος ή πολίτη των ΗΑΕ που είχε κάποιες σχέσεις με το Al-Jazeera και το δεύτερο τμήμα του εγγράφου που μιλούσε για τις σχέσεις του Ερντογάν με τζιχαντιστικές ομάδες και τη διαδρομή χρήματος  με το Κατάρ και τη  Μουσουλμανική Αδελφότητα, αγνοήθηκαν αφού δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της τουρκικής κυβέρνησης.
Η απόφαση του δικαστηρίου για τον Υποναύαρχο Σινάν Σουρέρ, στις 20 Ιουνίου 2019, ήταν 141 φορές ισόβια και η έφεση που έγινε εκκρεμοδικεί.

Σχόλια