ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ ΟΙ ΑΡΧΕΣ. Ο ΡΟΛΟΣ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΚΟ.

Μεγάλο είναι το ερώτημα τι επιπτώσεις θα υπάρχουν σχετικά με την πανδημία στο νησί, καθώς κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται τα 35 άτομα που ήταν να τεθούν σε καραντίνα και είναι θετικά στον κορονοϊό. 

Το ΚΥΤ έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Όλα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα. Έβαζαν φωτιές περιμετρικά του κλειστού ΚΥΤ στη Μόρια. Φαινόταν ότι ήταν κάτι οργανωμένο όπως μας λένε κάτοικοι που μένουν δίπλα στο ΚΥΤ, ανέφερε  ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Άρης Χατζηκομνηνός.

Σύμφωνα με ηλεκτρονικά μέσα, τουρκικό UAV κατέγραφε όλη τη νύχτα τις πυρκαγιές στην Μόρια, ενώ το PRONEWS, αποκαλύπτει για ένα σημαντικό στοιχείο που δείχνει πως ο εμπρησμός στην Μόρια ήταν οργανωμένος και είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας «μαύρης» επιχείρησης ενώ έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες αλλοδαπούς (Τουρκμένους;) να πάρουν τα βουνά.

Η ΜΚΟ «Aegean Boat Report» η οποία απηχεί απόψεις της Άγκυρας και σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει σχέσεις με την ΜΙΤ  εκτός της παράνομης κι ανεξέλεγκτης δράσης της (η οποία περιλαμβάνει εμπόδιση της δράσης του Λιμενικού Σώματος,  λειτουργία ως αρτηρία ενημέρωσης για ροές από τη Τουρκία και συνεργασία με δίκτυα λαθροδιακινητών και την τουρκική ακτοφυλακή) τάσσεται ενάντια στα κλειστά κέντρα στα νησιά επειδή αντιμετωπίζουν τους παράνομους μετανάστες ως «εγκληματίες».

Όπως καταγγέλλεται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δέχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο. που τους εμπόδισαν στο έργο τους.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πλέον που θα στεγαστούν και πως θα συγκεντρωθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός ατόμων που τώρα έχει διασκορπιστεί στην ευρύτερη περιοχή. Μια κατάσταση χαοτική.

Πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στην Εθνική οδό στο ύψος της Παναγούδας που απέχει έξι μόλις χιλιόμετρο από την Μυτιλήνη ενώ αστυνομικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει μπλόκα για να μην μετακινηθούν από κει. Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ συνολική δύναμης 60 ατόμων έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Πειραιά για τη Λέσβο ενισχύοντας τις δυνάμεις του νησιού. 

Σύμφωνα με τον συντονιστή Πολιτικής Προστασίας περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Λευτέρη Παπαϊωάννου, τα 35 κρούσματα έχουν απομονωθεί, κάτι που ωστόσο όπως αναφέραμε δεν επιβεβαιώνεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θοεδωρικάκου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου εκτιμήθηκε η κατάσταση για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Μόρια της Μυτιλήνης.

 Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε: Με εντολή του πρωθυπουργού στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι οποίοι μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 6 το απόγευμα στη Μυτιλήνη. Ενδιαμέσως, στη μία το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένου Τύπου.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ 

lesvosnews

Σχόλια