ΕΞΕΛΙΞΗ. Η ΜΟΣΧΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ


Μαρία Ζαχάροβα, 
εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών: Η κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού SU-25 από τουρκικό F-16, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, φέρεται να περιπλέκει την κατάσταση. Η Μόσχα, με βάση τη Συνθήκη της Τασκένδης, είναι υποχρεωμένη να συνδράμει στρατιωτικά την Αρμενία.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα εικόνες από τα συντρίμμια μαχητικού της, ρωσικής κατασκευής SU-25, το οποίο καταρρίφθηκε από τουρκικό μαχητικό. Ο χειριστής του σκάφους σκοτώθηκε. 

Ο ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία κατέρριψε αρμενικό μαχητικό είναι απολύτως ψευδής, ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Στην εμπόλεμη ζώνη, οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί πέρα από τα όρια του Ναγκόρνο- Καραμπάχ, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, απειλώντας να εξελιχθούν σε έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Το υπουργείο Άμυνας του Αϊζερμπαιτζάν, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της αποσχιθείσης περιοχής προσπάθησαν να ανακτήσουν τα εδάφη που έχουν χάσει εξαπολύοντας αντεπιθέσεις εναντίον της Μανταγκίζ, όμως οι αζέρικες δυνάμεις τους απώθησαν.

Από την πλευρά της Αρμενίας, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο αζέρικος στρατός βομβάρδιζε στη διάρκεια της νύκτας όλη τη γραμμή του μετώπου. Δύο αζέρικα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στην πόλη Στεπανακέρτ, που αποτελεί το διοικητικό κέντρο του Ναγκόρνο- Καραμπάχ.

Σχόλια