ΗΤΤΕΣ ΤΟΥΡΚΟΑΖΕΡΩΝ. ΠΕΦΤΟΥΝ ΛΙΡΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΒΛΙ


Την ώρα που η Αρμενία προετοιμάζει το έδαφος για ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο αρμενικός στρατός κάνει ευρεία χρήση μονάδων ελευθέρων σκοπευτών, προκαλώντας πολλά θύματα στους Αζέρους και στους Τουρκογενείς υποστηρικτές τους αναφέρουν ηλεκτρονικά μέσα, δημοσιεύοντας σχετικές φωτογραφίες και βίντεο από την εμπόλεμη περιοχή, ενώ γίνεται χρήση από την Αρμενική πλευρά πυραυλικών συστημάτων TOS.

Οι ολονύχτιες μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Μπακού, ήταν αρκετά σφοδρές. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου, οι αντίπαλες δυνάμεις αποπειράθηκαν να ανακτήσουν εδάφη που απώλεσαν εξαπολύοντας αντεπιθέσεις στη Φουζούλι, στην Τζεμπραέλ, στην Άγντερε και στην Τάρταρ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, Αρτσρούν Χοβανισιάν, έκανε λόγο για μαζική επίθεση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στο νότιο και το βορειοανατολικό πλευρό της γραμμής του μετώπου. Ο απολογισμός που δεν είναι ολοκληρωμένος, ανερχόταν ως το βράδυ της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου σε 95 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 11 αμάχων, 9 στο Αζερμπαϊτζάν και 2 στην Αρμενία.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίγιεφ ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν για την υποστήριξη πρός τη χώρα του, ενώ ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής για την Προεδρία του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ότι το Μπακού χαιρέτισε τις δηλώσεις Ερντογάν που καλούσαν την Αρμενία να τερματίσει αμέσως την κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν. Όπως ανέφερε το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται πάντα δίπλα στην Τουρκία με βάση την αρχή δύο κράτη, ένα έθνος.

Από την άλλη πλευρά, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιανάν, ανακοίνωσε ότι εξετάζει σχέδια αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την  αμφισβητούμενη περιοχή που ήταν επαρχία της Σοβιετικής Ένωσης και κατοικείται πλειοψηφικά από Αρμένιους.

Σήμερα η τουρκική λίρα κατρακύλησε σε νέο χαμηλό ρεκόρ και το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε σε χαμηλό 4,5 ετών έναντι του ευρώ. Το τουρκικό νόμισμα έπεσε στις 7,85 λίρες ανά δολάριο, κατρακυλώντας για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και χάνοντας τα κέρδη που είχε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε 1% σε χαμηλό εξαμήνου έναντι του δολαρίου, ενώ έναντι του ευρώ κατρακύλησε στα 93,3 ρούβλια.

Σχόλια