ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΚΘΕΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΛΟΤΟΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια στις ΗΠΑ, το FOX NEWS, μεταφέρει το τι συμβαίνει αυτή την ώρα στην Αν. Μεσόγειο, επικρίνοντας την Τουρκία, αλλά και την καγκελάριο της Γερμανίας.

Συμπεραίνει ότι η Ελλάδα θα νικήσει τους Τούρκους σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού διαθέτει καλύτερο ναυτικό και αεροπορία παρ΄ ότι σε πληθυσμό είναι μία πολύ μικρότερη χώρα.

Μεταξύ των άλλων στο δημοσίευμα αναφέρεται: 

Σχεδόν καθημερινά, Ελληνικά και Τουρκικά αεροσκάφη και πλοία <<μάχονται>> για τα αμφισβητούμενα δικαιώματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. 

Ωστόσο, η τρέχουσα κλιμάκωση φαίνεται περίεργη. Οι περισσότερες εδαφικές αξιώσεις και διαφορές επί συνόρων επιλύθηκαν πριν από έναν αιώνα περίπου και οι δύο χώρες είχαν μαζικές ανταλλαγές πληθυσμού. Η αμοιβαία ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι κοινοί φόβοι του Ψυχρού Πολέμου για τη Σοβιετική Ρωσία δεν εμπόδισαν τους δύο να πάνε σχεδόν σε πόλεμο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Στη σύγχρονη εποχή, μετά την πικρία για την Κυπριακή κρίση του 1974 και χρόνια σοσιαλιστικών κυβερνήσεων, η Ελλάδα ήταν έντονα αντι-Αμερικανική παρά τις κοινές δυτικές παραδόσεις. Αντίθετα, η Τουρκία κάποτε υπερηφανεύτηκε για τα κοσμικά της έθιμα που θεσμοθετήθηκαν από τον πρώτο σύγχρονο, φιλοδυτικό πρόεδρο, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Οι διάδοχοί του μέχρι πρόσφατα ήταν φιλοαμερικανοί αυτοκράτορες. 

Τώρα, οι γεωστρατηγικές σχέσεις έχουν ανατραπεί. Και τα δύο έθνη παραμένουν μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα, όχι η Τουρκία, είναι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τουρκική βόρεια Κύπρος θεωρείται σε μεγάλο βαθμό αδίστακτη περιοχή, ενώ η δημοκρατική Ελληνική Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ. Η Τουρκία υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει γίνει ένα όλο και πιο ισλαμικό κράτος, συχνά εχθρικό προς τις ΗΠΑ.

Είναι η Τουρκία και όχι η Ελλάδα που ενεργεί προκλητικά στην παγκόσμια σκηνή. Πρόσφατα αναμόρφωσε τον εμβληματικό καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, που χτίστηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον έκτο αιώνα - μια από τις πιο εμβληματικές εκκλησίες του Χριστιανικού κόσμου - από μουσείο σε τζαμί. 

Η Τουρκία ασχολείται συχνά με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και την ιρανική θεοκρατία στη ίντριγκα της Μέσης Ανατολής. Αντιτίθεται στις προσπάθειες της Γαλλίας να ηρεμήσει τη Λιβύη. Η Τουρκία έχει θέσει σε κίνδυνο τα συστήματα όπλων του ΝΑΤΟ χάρη στις νέες σχέσεις όπλων με τη Ρωσία. 

Η Τουρκία απειλεί, προωθώντας ισχυρισμούς εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και υπαινίσσεται ότι δεκάδες Ελληνικά νησιά στα ανοικτά των τουρκικών ακτών - Ελληνικά από την προ-αρχαιότητα - ενδέχεται σύντομα να στοχευτούν. Οι περισσότεροι ουδέτεροι διπλωμάτες και νομικοί μελετητές λένε ότι η Ελλάδα έχει την πιο ορθή νομική αξίωση για τα αμφισβητούμενα, πλούσια σε πετρέλαιο ύδατα.

Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με λιγότερα από 11 εκατομμύρια άτομα. Η Τουρκία είναι μια χώρα με 82 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει πολύ περισσότερους μαχητές από την Ελλάδα και έναν πολύ μεγαλύτερο στρατό. Ωστόσο, οι Έλληνες πιλότοι είναι από τους καλύτερους στον κόσμο. Το μικρότερο ναυτικό της Ελλάδας είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από αυτό της Τουρκίας. 

Οι περισσότεροι Αμερικανοί συμπαθούν την Ελλάδα. Πολλοί έχουν στενούς πολιτιστικούς και εθνοτικούς δεσμούς με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αρμενία, μη μουσουλμανικές χώρες που περιβάλλονται από ισλαμικά έθνη. Και τα τρία έθνη, τη μια ή την άλλη στιγμή, έχουν εκφοβιστεί από την Τουρκία. 

Τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ, ειδικά η Γαλλία, προτιμούν επίσης την Ελλάδα. Παραδοσιακά η φιλο-τουρκική Γερμανία προσπάθησε να επέμβει, αλλά αδέξια. Η κυβέρνηση της Γερμανίας  είναι τώρα πιο εχθρική έναντι της κυβέρνησης Τραμπ από ό, τι με τη Ρωσία του Πούτιν, τον νέο της εταίρο σε μια τεράστια συμφωνία φυσικού αερίου. 

Η Μέρκελ προκάλεσε πλημμύρα εκατομμυρίων Αφρικανών και Ασιατών μεταναστών στην Τουρκία και την Ελλάδα, υπόσχοντας τους καταφύγιο και αμνηστία στη βόρεια Ευρώπη. Τα τεράστια στρατόπεδα προσφύγων έχουν προκαλέσει εντάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η παρανοϊκή τουρκική κυβέρνηση είναι πλέον σπασμένη από ρωγμές μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η Ελλάδα είναι μια σταθερή ευρωπαϊκή δημοκρατία. 

Προσθέστε όλες τις παραμορφωμένες αντιπαλότητες, ιστορίες και αλληλεπικαλυπτόμενες συμμαχίες και πιστότητες, και η διαμάχη μπορεί να φαίνεται παράλογη, αν όχι ανόητη. Πιθανότατα θα κατέληγε σε ένα αδιέξοδο, μια οικονομική καταστροφή, την καταστροφή της νότιας πλευράς του ΝΑΤΟ και την ενδεχόμενη μεσολάβηση των ΗΠΑ για να προειδοποιήσει την Τουρκία να σταματήσει την επιθετικότητα. Αλλά ο λόγος σπάνια σταμάτησε το ξέσπασμα του πολέμου - τα πράγματα των αρχαίων παθών, της πικρής ιστορίας και της εθνοτικής και θρησκευτικής φρενίτιδας.

Σχόλια