ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Αξιωματικοί τής Αντιτρομοκρατικής και τής υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών βρέθηκαν πριν λίγες ημέρες στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Στην περιοχή, τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν συλλήψεις λαθρομεταναστών που μετέφεραν στα σακίδια τους ναρκωτικά χάπια Captagon, το γνωστό ναρκωτικό των τζιχαντιστών.

Εδώ και ενάμιση μήνα, αστυνομικοί από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη έχουν χειριστεί πέντε τέτοιες υποθέσεις και έχουν κατασχέσει 13.213 ναρκωτικά χάπια, όπως δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή. Μια ακόμα υπόθεση κατεγράφη εν μέσω της κρίσης κατά τα επεισόδια στη μεθόριο.

Την κατάσταση παρακολουθεί στενά η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Μία από τις υποθέσεις εκτυλίχθηκε την 6η Ιουλίου στο Τυχερό. Αστυνομικοί εντόπισαν στην Ελληνική πλευρά του Έβρου 14 παράτυπους μετανάστες που είχαν μόλις καταφέρει να διασχίσουν το ποτάμι. Οι δύο από αυτούς, Σύροι 24 και 26 ετών, μετέφεραν σε ένα σακίδιο πλάτης μισό κιλό κατεργασμένης κάνναβης και πέντε νάιλον σακούλες με 4.925 ναρκωτικά χάπια Captagon. Δέκα ημέρες αργότερα, ένας ακόμα Σύρος εντοπίστηκε στα σύνορα να μεταφέρει ίδιου τύπου ναρκωτικά χάπια. Στις 16 Ιουλίου αστυνομικοί από την Ασφάλεια Κομοτηνής εντόπισαν πλάι στο ποτάμι στις Φέρες, 17 παράτυπους μετανάστες. Ο ένας από αυτούς μετέφερε στην τσάντα του 340 γραμμάρια κοκαΐνης και 1.000 χάπια Captagon. Mέχρι την 12η Αυγούστου τρεις ακόμα μετανάστες από την Ερυθραία, τη Συρία και την Αίγυπτο εντοπίστηκαν στον Έβρο να μεταφέρουν σε σακίδια συνολικά άλλα 6.500 ναρκωτικά χάπια και 800 γραμμάρια κοκαΐνη. Στην κατοχή του Αιγύπτιου εκτός από ναρκωτικά οι αστυνομικοί της ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Κομοτηνής βρήκαν και δύο αεροπορικά εισιτήρια. Το πρώτο αντιστοιχούσε στο ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει από το Κάιρο στην Κωνσταντινούπολη μερικές ημέρες πριν από τη σύλληψή του και το δεύτερο το δρομολόγιο της επιστροφής.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένου τύπου διεγερτικό ναρκωτικό συνδέεται με ομάδες ισλαμικής τρομοκρατίας. Υπάρχουν αναφορές ότι ο δράστης της επίθεσης με καλάσνικοφ σε παραλία της Τυνησίας το 2015, με απολογισμό 27 νεκρούς, είχε κάνει προηγουμένως χρήση Captagon. 
Τα προηγούμενα χρόνια, ΣΔΟΕ, Αστυνομία και Λιμενικό έχουν προχωρήσει στη δέσμευση ιδιαίτερα μεγάλων φορτίων χαπιών Captagon, τα οποία όμως δεν είχαν προορισμό την Ελλάδα αλλά διέρχονταν transit.

Σχόλια