ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΦΕΡΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Το αίτημα της Ελλάδας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν το είδε με καλό μάτι η Μέρκελ. Ανταποκριτές από τη Γερμανία αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί κάτι τέτοιο και θα συζητηθεί στις 27 Αυγούστου στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, ακριβώς 4 ημέρες μετά την λήξη της τουρκικής NAVTEX.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η έκτακτη σύγκληση μάλλον δεν βοηθά επί της ουσίας.

Την ίδια ώρα Γερμανοί αναλυτές στηρίζουν την Μέρκελ κάνοντας πλάτη στον Ερντογάν, επιρρίπτοντας ευθύνη στην Ελλάδα για την όξυνση στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν καλή η χρονική συγκυρία του Ελληνικού αιτήματος, την ώρα που είχε μόλις επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης μετά από την παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Σε εκτενές άρθρο της, η Augsburger Allgemeine, σημειώνει ότι μετά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της καγκελαρίου Μέρκελ, η Τουρκία είχε σταματήσει τις αμφιλεγόμενες έρευνες. Ο Ερντογάν στέλνει όμως τώρα ερευνητικά και πολεμικά πλοία στα Ελληνικά χωρικά ύδατα. Η διαμάχη των εχθρικών μεταξύ τους Νατοϊκών εταίρων για τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και τον φυσικό πλούτο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο μαίνεται εδώ και χρόνια. Η Ελλάδα επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας αξιώνει οικονομικές ζώνες και για τα νησιά της. Η Τουρκία αντιθέτως, δεν αναγνωρίζει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν έχουν οικονομικές ζώνες. 

Σχόλια