ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΖΑΕΦ. ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΟ VMRO-DPMNE


Νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, επικρατώντας με μικρή διαφορά του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, όπως μεταδίδει από τα Σκόπια η ΕΡΤ.

Με ενσωμάτωση στο 94% των εκλογικών τμημάτων, το SDSM συγκεντρώνει ποσοστό 36,13%, ενώ το VMRO-DPMNE το 34,65%. 

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις το αποτέλεσμα έχει «κλειδώσει» και δεν πρόκειται να υπάρξει ανατροπή του, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων.

Η ψηφοφορία εξελίχθηκε ομαλά χωρίς προβλήματα. Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανήλθε στο 51%.

Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Προηγείται το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 11,57% και ακολουθεί η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα με 8,79%.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις εκλογικών αναλυτών, το SDSM καταλαμβάνει 49 έδρες, το VMRO-DPMNE 47, το DUI 12 και η Συμμαχία για τους Αλβανούς 10 έδρες.

Στη νέα Βουλή εισέρχονται ακόμη το εθνικιστικό αριστερό κόμμα Levica και το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) με μία έδρα το καθένα.

Τα αποτελέσματα βγήκαν με προβλήματα, καθώς αργά χθες το βράδυ διακόπηκε η λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής.

Ο Ζόραν Ζάεφ προέβει σε δηλώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες και μεταξύ των άλλων ανέφερε: Οι πολίτες ψήφισαν για ένα ασφαλές μέλλον, για ενότητα και αλληλεγγύη, για οικονομική ευημερία, για τάξη και δικαιοσύνη, για ένα καλύτερο μέλλον. Ο δρόμος προς τα εμπρός επιβεβαιώνεται.

Σχόλια