ΑΘΗΝΑ. NAVTEX ΜΕ ΙΔΙΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα πρός την Άγκυρα από Αθήνα και Λευκωσία. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ επικαλούμενη πηγές από τον Ελληνικό Στόλο, Ελλάδα και Κύπρος εκδίδουν αντί-Navtex με τις ίδιες ακριβώς συντεταγμένες που έχει η αντίστοιχη τουρκική.

Η τουρκική Navtex 0977/20 εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας και αφορά σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Oruc Reis, Ataman και Cengiz Han, νοτιοανατολικά της Κρήτης. Η περιοχή δεσμεύεται από 21 Ιουλίου μέχρι 2 Αυγούστου 2020.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της ιστοσελίδας militaire.gr. συγκέντρωση ομάδων ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού παρατηρείται στην περιοχή Κάς που βρίσκεται απέναντι από το Καστελλόριζο. Οι κινήσεις του τουρκικού στρατού παρακολουθούνται στενά από τις Ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες εντόπισαν φουσκωτά σκάφη με διπλές εξωλέμβιες μηχανές.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα.
Χθές , ο κ. Μητσοτάκης στο περιθώριο της κατ’ ιδίαν συνάντησης με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ανέφερε:
Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας, αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς ΕΕ κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο.

Σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα Ελληνικής υφαλοκρηπίδας καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση του Διεθνούς δικαίου.

Σχόλια