ΣΑΝ ΦΙΛΟΙ ΗΡΘΑΝΕ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΣΜΟΣ ΑΝΕΥ ΟΡΙΩΝ

ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Χάικο Μάας και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είδαν εμπόδια από Ελλάδα και Κύπρο για την κλοπή του πλούτου της θάλασσας που ανήκει στον Ελληνισμό, καλώντας την Αθήνα να έρθει σε έναν <<δίκαιο διάλογο>>.

Ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών, όπως είπε, στόχος της Γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ, είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια που παρεμποδίζουν μία συνεννόηση της ΕΕ με την Άγκυρα. Δηλαδή του Βερολίνου με την Τουρκία: Είναι σημαντικό για μας ανέφερε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση και ως Προεδρία, να βγάλουμε από τη μέση τα εμπόδια, διότι όσο μας απασχολούν ζητήματα όπως οι γεωτρήσεις στην Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου ή ενδεχομένως στην Κρήτη, χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος θα δείχνουν στο πλαίσιο της ΕΕ μικρή διάθεση για εμβάθυνση του διαλόγου. Η Γερμανική προεδρία θα επιδιώξει να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος σε βάθος με την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε πως υπάρχουν ορισμένα προβληματικά ζητήματα, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος και το Αιγαίο, στα οποία η Γερμανία έχει προσπαθήσει να μεσολαβήσει. Ο πρόεδρος μας ανέφερε, μίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα εμπλέκεται σε διάλογο. Να σημειωθεί ότι σε δίκαιο διάλογο κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Δεν αναφέρθηκε πουθενά η κόντρα Γαλλίας - Τουρκίας και το πιθανό <<σπάσιμο>> του ΝΑΤΟ λόγω της φιλοτουρκικής του πολιτικής. Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε να παραμείνει ανοιχτή για όλους η Αγία Σοφία και να μην μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί.

Σχόλια