ΠΡΟΣ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΥΚΟΦΥΛΙΑ

Η Γερμανική βοήθεια πρός την Τουρκία συνεχίζεται με κάθε τρόπο. Το Βερολίνο προμηθεύει όπλα και στρατιωτική τεχνογνωσία πρός τον Ερντογάν.

Ανοιχτά μέτωπα σε Λιβύη και Συρία με πολλούς πλέον εμπλεκομένους και τριβές εντός του ΝΑΤΟ, αναφέρει η τελευταία ειδησεογραφία.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ. ΣΠΑΕΙ Η ΛΥΚΟΦΥΛΙΑ

Όπως κειμενογραφεί ο Νίκος Χειλαδάκης, η αντιπαράθεση Τουρκίας Ρωσίας στην Λιβύη εισέρχεται πλέον στην πιο καυτή φάση και όπως υποστηρίζουν τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ, οδηγείται σε μετωπική σύγκρουση με όλες τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης.

Οι τελευταίες ταυτόχρονες δηλώσεις για την Λιβύη του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν και παράλληλα του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σερκγέϊ Λαβρόφ, δείχνουν ξεκάθαρα το χάσμα που έχει δημιουργηθεί και πως αυτό το χάσμα οδηγεί σε απ΄ ευθείας πολεμική αντιπαράθεση.

Τα επίμαχο σημείο για το οποίο γίνεται όλος ο καβγάς, είναι όπως διαφαίνεται οι πετρελαιοπηγές της Λιβύης και συγκεκριμένα η περιοχή της Σύρτης όπου βρίσκονται οι περισσότερες. Η μεν Ρωσία διαμήνυσε πως θέλει εκεχειρία αλλά με την κυριαρχία του Χαφτάρ στην Σύρτη, η δε Τουρκία θέλει και αυτή εκεχειρία αλλά με την κατάληψη πρώτα της Σύρτης από τις δυνάμεις της τουρκόφιλης κυβέρνησης της Τρίπολης.

Και εδώ μπλέκονται οι δυο δυνάμεις, στην αρχή μιας αναπόφευκτης μετωπικής σύγκρουσης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του στρατάρχη Χαφτάρ, είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία εκεχειρίας, αλλά η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν το θέλει αυτό και προσβλέπει σε στρατιωτική λύση της διένεξης. Εξέφρασε δε τη λύπη του για το ότι ενώ όλες οι πλευρές διαπιστώνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση, δεν κάνουν πράξη την διαπίστωσή τους αυτή, αλλά και ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν μπορεί να διορίσει ειδικό απεσταλμένο για τη Λιβύη καθώς οι ΗΠΑ δίνουν την εντύπωση ότι θέλουν να προβάλουν εμπόδια στον διορισμό του.

Σχόλια