ΕΞΕΛΙΞΗ. ΜΑΚΡΟΝ ΕΥΘΕΩΣ ΚΑΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Θα ήταν σοβαρό λάθος για την Ευρώπη να αφήσει την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου σε χέρια άλλων παραγόντων και ιδίως της Τουρκίας. Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε αυτούς που παραβιάζουν τους θαλάσσιους χώρους στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτά ανέφερε μεταξύ των άλλων ο Εμανουέλ Ζαν-Μισέλ Φρεντερίκ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη σήμερα το πρωϊ.

Πριν τη συνάντηση οι δύο άνδρες προέβησαν σε δηλώσεις. Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Γάλλο ομόλογο του για τον ηγετικό του ρόλο στη Σύνοδο Κορυφής, αναφέροντας ότι η Γαλλία είναι χώρα πυλώνας και σταθερότητας, ενώ απουσιάζει η Ευρώπη. Η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον Γαλλικό στόλο και όχι μόνο. Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξανασυμβάλλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση

Το σημαντικό των συνομιλιών είναι οι συζητήσεις για αμυντική συνεργασία, κάτι που θα αλλάξει πολλά πράγματα γύρω από τις Τουρκικές άνομες διεκδικήσεις στην περιοχή της Μεσογείου.

Στο τραπέζι των συνομιλιών και θέματα που άπτονται της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της Ενέργειας, καθώς  και ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες της ΕΕ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε Σύνοδο Κορυφής των Επτά χωρών της Μεσογείου, ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ  
ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σχόλια