Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΜΠΑΜΠΕΣΗΔΕΣ

Έπειτα από πρωτοβουλία της Γερμανίας, συναντήθηκαν στο Βερολίνο δύο υψηλόβαθμοι απεσταλμένοι από την Ελλάδα και την Τουρκία με τον Γιαν Χέκερ, σύμβουλο της καγκελαρίου Μέρκελ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Οι συνομιλίες ήταν εμπιστευτικές. Συμφωνήθηκε η συνάντηση να παραμείνει μυστική. Ο Τούρκος όμως υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποκάλυψε την επόμενη ημέρα τα σχετικά με την συνάντηση. Ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι αξιολογούν την αδιακρισία αυτή ως προσπάθεια της Τουρκίας να τορπιλίσει τη διαδικασία προσέγγισης πριν καν αυτή ξεκινήσει.

Αυτό αναφέρει η Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt για τη συνάντηση στο Βερολίνο του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν και της διπλωματικής συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένης Σουρανή.

Σύμφωνα με την <<ΕΣΤΙΑ>>, η πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο, με την έξοδο του τουρκικού στόλου, συνδέεται με τον εφ’ όλης της ύλης διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ο οποίος συμφωνήθηκε μυστικά στο Βερολίνο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αμέσως μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Ο Αλέξης Διακόπουλος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, ανέφερε σήμερα  στον ΣΚΑΙ, ότι όσο ισχύει η NAVTEX των τούρκων και τα πλοία δεν έχουν επιστρέψει στις ακτές είμαστε σε επιφυλακή. Δεν προβλέπω ούτε κλιμάκωση ούτε κάτι χειρότερο συνέχισε. Η κατάσταση τείνει προς αποκλιμάκωση. Όσο θα υπάρχει στόλος στο Αιγαίο εμείς θα είμαστε παρόντες. 

Από την πλευρά της Γερμανίας η καγκελάριος Μέρκελ κρατά τη γνωστή <<φιλοτουρκική>> της στάση, ενώ οι φωνές υπέρ των Ελληνικών δικαίων από τη χώρα της είναι ελάχιστες. Σήμερα η αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Κλαούντια Ροτ, έκανε λόγο για  κήρυξη πολέμου στην κοσμική Τουρκία και κακοποίηση της θρησκείας τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. Όπως είπε η ίδια, ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να εξασφαλίσει το χειροκρότημα του ισλαμικού κόσμου, διχάζει την κοινωνία και προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την οικονομική κρίση και την κρίση του κορονοϊού.

Σχόλια