ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΞΥΠΝΑ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΜΑΣ. ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ ΜΕ ΒΕΓΓΑΖΗ

Κίνηση που θα αλλάξει τα πάντα στη Μεσόγειο και θα απομονώσει την Τουρκία όταν πέσουν οι υπογραφές επετεύχθη χθές με τη Λιβύη. Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου με αναλυτές να επισημαίνουν για κίνηση - ΜΑΤ από την Αθήνα.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ξεκινούν διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Βεγγάζη.
Όπως μετέδωσε το το SkyNewsArabia, επιβεβαιώνονται αυτά που ανέφερε χθές ο κ. Ν. Δένδιας και επιβεβαίωσε και ο ομόλογος του Abd al-Hadi al-Hawij.

ΜΜΕ της Λιβύης, δημοσίευσαν τον χάρτη των συζητήσεων για την ΑΟΖ και τον καθορισμό της. Οι τίτλοι μάλιστα είναι χαρακτηριστικοί που συνοδεύουν τον συγκεκριμένο χάρτη, όπως:
Τα όνειρα του Ερντογάν τίθενται στην αποχέτευση.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 
 
Στίς συζητήσεις τέθηκε και ένα ακόμα σημαντικό θέμα. Η αντικατάσταση των τουρκικών προϊόντων που εισάγει η Λιβύη από Ελληνικά, θέμα που ενόχλησε την Τουρκική κυβέρνηση και δημοσιεύεται σήμερα από ολόκληρο σχεδόν τον τύπο της γείτονος χώρας.

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Να σημειωθεί ότι οι δύο πλευρές, η Ελλάδα και το νομίμως εκλεγμένο και Διεθνώς αναγνωρισμένο Κοινοβούλιο του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, συμφώνησαν: 
Ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Μακρόν.
Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση.
Έγινε συνεννόηση για τη δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη. 
Η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα.Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, Ευρωπαϊκής και μάλιστα Ελληνικής προέλευσης.
Και το κυριότερο, έγινε συζήτηση για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σάρατζ - Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης του 2010.

Σχόλια