ΓΙΑΤΙ Η ΚΙΝΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΕΣ ΝΗΣΙΔΕΣ

ΜΕΡΙΔΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΥΨΗΛΑ.


Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ δεν είχαν λάβει μέρος σε εδαφικές διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Αλλά όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι σε φαινομενικά ασήμαντα νησιά. Πέρασαν τέσσερα χρόνια, αφότου το Διεθνές δικαστήριο στη Χάγη αποφάσισε ότι οι ισχυρισμοί της Κίνας στην περιοχή δεν έχουν νομική βάση. Οι ΗΠΑ για πρώτη φορά κατέστησαν επίσημα σαφή τη στάση τους. Γιατί όμως τώρα; Την περασμένη εβδομάδα, Κίνα και ΗΠΑ πραγματοποίησαν ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή ταυτόχρονα, ένα σπάνιο φαινόμενο που δείχνει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η αναζήτηση της Κίνας για υπεράκτιους πόρους σε τμήματα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας είναι εντελώς παράνομη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Ο κ. Πομπέο είπε ότι ήθελε να καταστήσει σαφές ότι η «εκστρατεία εκφοβισμού για τον έλεγχο» των αμφισβητούμενων υδάτων του Πεκίνου ήταν λάθος. Η Κίνα είπε ότι οι ΗΠΑ "παραμορφώνουν σκόπιμα τα γεγονότα και το Διεθνές δίκαιο". 

Η Κίνα κατασκευάζει στρατιωτικές βάσεις σε τεχνητά νησιά στην περιοχή που διεκδικείται από το Μπρουνέι, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ. Το Πεκίνο διεκδικεί μια περιοχή γνωστή ως "γραμμή εννέα πυλών" και έχει υποστηρίξει την αξίωσή της με την κατασκευή νησιών και περιπολίες, επεκτείνοντας τη στρατιωτική της παρουσία εκεί. 

Γιατί είναι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας αμφισβητούμενη; Τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας; 

Δύο νησιωτικές αλυσίδες στην περιοχή μπορεί να έχουν αποθέματα φυσικών πόρων γύρω τους. Η θάλασσα είναι  ναυτιλιακή διαδρομή και έχει μεγάλες αλιευτικές περιοχές. Στην ετήσια επισκόπηση της άμυνας, η Ιαπωνία δήλωσε ότι οι ναυτικές δραστηριότητες της Κίνας είναι θέμα σοβαρής ανησυχίας, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι προσπάθησε να αλλάξει το status quo στην Ανατολική και τη Νότια Κίνα. 

ΗΠΑ. ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΜΠΕΟ

Σε δηλώσεις του χθές, ο κ. Πομπέο κατήγγειλε τους ισχυρισμούς της Κίνας για τα αμφισβητούμενα νησιά Spratly στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, λέγοντας ότι το Πεκίνο "δεν έχει νομικούς λόγους να επιβάλει μονομερώς τη βούλησή του στην περιοχή". Είπε ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες στο παρελθόν δήλωσαν ότι δεν συμμετέχουν σε εδαφικές διαφορές, απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Πεκίνου για ύδατα στα ανοικτά του Βιετνάμ, της Μαλαισίας και της Ινδονησίας. "Κάθε ενέργεια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για παρενόχληση της αλιείας ή της ανάπτυξης υδρογονανθράκων άλλων κρατών σε αυτά τα ύδατα ή για τη διεξαγωγή τέτοιων δραστηριοτήτων μονομερώς, είναι παράνομη", ανέφερε. 


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών παραμορφώνει σκόπιμα τα γεγονότα και το Διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η κατηγορία είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Η κινεζική πλευρά αντιτίθεται σθεναρά σε αυτήν.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
Τα μερίδια στην περιοχή είναι απίστευτα υψηλά. Σε αυτές τις φαινομενικά ασήμαντες νησιωτικές αλυσίδες και υφάλους, υπάρχουν αυξανόμενοι κίνδυνοι στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο ισχυρότερων χωρών του κόσμου. Ο κ. Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στάθηκαν "με τους συμμάχους και τους εταίρους μας στη Νοτιοανατολική Ασία για την προστασία των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων σε υπεράκτιους πόρους", προσθέτοντας ότι αυτή η θέση ήταν "συνεπής με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους βάσει του Διεθνούς δικαίου". Τι κρύβεται πίσω από τη διαμάχη της Θάλασσας της Νότιας Κίνας;
Η θάλασσα, που φιλοξενεί ζωτικές οδούς ναυτιλίας, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σημείο ανάφλεξης μεταξύ της Κίνας και άλλων εθνών που διεκδικούν κυριαρχία σε δύο σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητες νησιωτικές αλυσίδες, τους Paracels και τους Spratlys. Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας, λέγοντας ότι τα δικαιώματα της ανάγονται αιώνες. Η περιοχή είναι πλούσια για ψάρεμα και θεωρείται ότι διαθέτει άφθονα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τον Αύγουστο του 2018, μια ομάδα του BBC πέταξε πάνω από τα αμφισβητούμενα νησιά της Νότιας Κίνας με ένα στρατιωτικό αεροπλάνο των ΗΠΑ. Σε ραδιοφωνική επικοινωνία, οι πιλότοι προειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή αμέσως για να αποφύγουν οποιαδήποτε παρανόηση. 
Μήνες νωρίτερα, η Κίνα προσγείωσε βομβαρδιστικά στο επίμαχο έδαφος για να συμμετάσχει σε ασκήσεις σε νησιά και υφάλους.
Η Κίνα έχει προηγουμένως κατηγορήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για πρόκληση και παρέμβαση σε περιφερειακά θέματα.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ  BBC

Σχόλια