ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΛΙΒΥΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Άρματα μάχης από την Αίγυπτο κατευθύνονται συνεχώς πρός τα σύνορα με την Λιβύη, ενώ η Πολεμική αεροπορία της Αιγύπτου έχει επίσης αναπτυχθεί στην περιοχή. Όπως αναφέρουν αραβικά ΜΜΕ, η Αίγυπτος είναι έτοιμη να κινηθεί εντός Λιβυκού εδάφους εάν οι Τούρκοι δεν αποχωρήσουν από την περιοχή προς ενίσχυση των δυνάμεων του Χαφτάρ.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, έδωσε τελεσίγραφο 48 ωρών για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, με πρόταση για νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, αλλιώς οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες όπως αναφέρει το Κάϊρο.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η Αίγυπτος κινείται για εισβολή, εφόσον Τούρκοι, φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές και Σύριοι αντάρτες δεν συμμορφωθούν με το τελεσίγραφο, ενισχύει συνεχώς τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ με ελικόπτερα και τεθωρακισμένα, ενώ ενδεχομένως Αιγύπτιοι κομάντος να βρίσκονται ήδη εντός της Λιβύης.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Al-Ahram, ο στρατηγός Mahmoud Khalaf, πρώην διοικητής της Δημοκρατικής φρουράς της Αιγύπτου, στο ερώτημα γιατί η Αίγυπτος δεν παρενέβη μέχρι τώρα στρατιωτικά στη Λιβύη, μεταξύ των άλλων ανέφερε: Η Λιβύη χωρίζεται σε τρεις περιοχές, με κυριότερη την περιοχή της Τρίπολης, η οποία ελέγχεται από την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και υποστηρίζεται από τις δυνάμεις του Ερντογάν, τους μισθοφόρους και τους αδελφούς μουσουλμάνους της Τυνησίας. Τα σύνορα 1.300 χιλιομέτρων της Αιγύπτου με τη Λιβύη προστατεύονται από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο ενός σχεδίου για αυστηρότερο έλεγχο. Η Αίγυπτος δεν πολεμά για λογαριασμό κανενός και οι δυνάμεις της κινούνται μόνο για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα της χώρας. Η ασφάλεια των συνόρων με τη Λιβύη έχει σημασία, καθώς είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες της εθνικής μας ασφάλειας. Ο Ερντογάν φιλοδοξεί να επεκτείνει την επιρροή του στη δυτική Λιβύη, υποστηριζόμενος με χρηματοδότηση από το Κατάρ με την Ευρώπη να σιωπά, αλλά δεν θα τον αφήσουμε να κερδίσει τίποτα.

Σχόλια