ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ ΛΟΓΩ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΓΚΑΦΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗ



ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ


La Repubblica: «Πόλεμος όλων εναντίον όλων»

Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο: Δεν δεχόμαστε μαύρες λίστες… απαιτούμε σεβασμό. Η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα, σε όποιον δεν τη σέβεται.

Αντρέα Μαρτέλα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, στην κρατική τηλεόραση RAI-1: Εάν η Ελλάδα απαγορεύσει τους τουρίστες από την νότια Ιταλία, θα υπάρξει αντίδραση, γιατί οι πρωτοβουλίες πρέπει να συντονίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις από μια χώρα που να τιμωρούν μια άλλη, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο ΘΕΟΧΑΡΗΣ....

Τεράστια διπλωματική γκάφα η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα την εξωτερική πολιτική της χώρας και εθνικές συμφωνίες οι οποίες βρίσκονταν μία ανάσα από την υπογραφή τους φέρεται να έχει διαπράξει ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Η επίσημη λίστα που ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού με τις 29 χώρες από τις οποίες θα δεχόμαστε επισήμως αεροπορικές πτήσεις από τον Ιούλιο, προκάλεσε την οργή των κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λουξεμβούργου καθώς η διατύπωση του δελτίου Τύπου του υπουργείου Τουρισμού θεωρείται ότι τις στιγματίζει ως επικίνδυνες λόγω κορονοϊού.

Αντί το υπουργείο να ονοματίσει τα αεροδρόμια από τα οποία η Ελλάδα θα δέχεται απευθείας πτήσεις προς τους ελληνικούς προορισμούς, ανέφερε κράτη, με συνέπεια όσοι απουσιάζουν από τη λίστα να διασύρονται.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της λίστας με τις 29 χώρες στις οποίες η Ελλάδα απένειμε πιστοποιητικό καταλληλότητας, πήραν φωτιά τα τηλέφωνα στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών τα προφορικά διαβήματα οργής πρέσβεων και Υπουργό Εξωτερικών για την γκάφα του υπουργείου τουρισμού ήταν τόσα ώστε αναγκάστηκε να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση για να ηρεμήσει την οργή ειδικά των Ιταλών που θεώρησαν την ενέργεια αυτή ως χτύπημα κάτω από το τραπέζι.

Ο Ετορε Λιβίνι στην La Repubblica αναφέρει: «Η πανδημία επαναχαράσσει τον χάρτη των διακοπών στην Ευρώπη και η Ιταλία, με συνενόχους τους 33.000 θανάτους των ημερών του κορονοϊού, παραμένει προς το παρόν στη δεύτερη κατηγορία. Ακόμα και η Ελλάδα μας έκλεισε την πόρτα, η πρώην μεγάλη ασθενής της ηπειρωτικής οικονομίας, η οποία αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορά της σε 29 χώρες αλλά όχι σε εμάς».
Ο Ιταλός δημοσιογράφος συνεχίζει: Κάτω από τον Παρθενώνα και στα νησιά του Αιγαίου, θα μπορούν να βρεθούν εκεί Γερμανοί, Αυστριακοί, Ελβετοί, Δανοί, Ούγγροι, Τσέχοι καθώς επίσης και οι πολίτες άλλων 23 χωρών που διαχειρίστηκαν καλύτερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο αυτό δεν θα μπορούν να το κάνουν ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Ισπανοί και οι Βρετανοί, οι οποίοι εάν αποφασίσουν να το πράξουν, θα πρέπει αμέσως μετά την άφιξή τους να μπουν σε καραντίνα διάρκειας 14 ημερών.

Αντίστοιχες αντιδράσεις υπήρξαν και στις υπόλοιπες χώρες που θεωρήθηκαν αρχικώς ακατάλληλες. Μάλιστα, Βρετανικά ΜΜΕ καταδίκασαν τον αποκλεισμό των Βρετανών τουριστών από την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι το 2019 περί τα τέσσερα εκατ. πολίτες ταξίδεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στη χώρα μας για να κάνουν διακοπές. Διαμαρτυρίες υπήρξαν επίσης από την πλευρά της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ
ΕΣΤΙΑ
La Repubblica
flash

Σχόλια