ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν την πραγματικότητα της οικονομίας στην ΕΕ, με μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με το <<τι μας περιμένει αύριο>>. 

Στο πρώτο τρίμηνο του 2020, οι τελικές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 4,7% στη ζώνη του ευρώ και
κατά 4,3% στην ΕΕ (μετά από + 0,1% στη ζώνη του ευρώ και + 0,3% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο).
Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,5% στην ΕΕ (μετά από + 0,1% και -0,1% αντίστοιχα).

Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,2% στην ΕΕ (μετά από + 1,9% και + 1,5% αντίστοιχα). 

Ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων μειώθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτή είναι η πρώτη μείωση της χρονικής σειράς από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 για τη ζώνη του ευρώ και το πρώτο τρίμηνο του 2013 για την ΕΕ. Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,3% στη ζώνη του ευρώ και 0,2% στην ΕΕ.

Στο επίπεδο των βιομηχανιών, οι μεγαλύτερες μειώσεις ήταν στη γεωργία (NACE A), (-1,4% στη ζώνη του ευρώ και -0,8% το ΕΕ) το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο τομέας της πληροφόρησης και της επικοινωνίας (NACE J) είχε τις μεγαλύτερες αυξήσεις (+ 0,7% και + 0,9% αντίστοιχα). Επίπεδα απασχόλησης στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ Με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, η Eurostat εκτιμά ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020, 209,1 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν απασχολούνται στην ΕΕ, εκ των οποίων 160,4 εκατομμύρια ήταν στη ζώνη του ευρώ. Σε σχέση με την πανδημία COVID-19, Η απασχόληση σε άτομα μειώθηκε κατά 0,3 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2 εκατομμύρια στην ΕΕ σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Ενώ η επίδραση της πανδημίας COVID-19 στην απασχόληση σε άτομα μετριάστηκε από την κυβερνητική υποστήριξη, ο αντίκτυπος στις ώρες εργασίας είναι γενικά πολύ πιο έντονος. Ο αριθμός των ωρών εργασίας μειώθηκε κατά 3,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,6% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο.

Η ζώνη του ευρώ (EA19) περιλαμβάνει το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Φινλανδία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ27) περιλαμβάνει το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία και Σουηδία. 

Σχόλια