ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ. ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

ΜΕΝΕΙ Η FRONTEX

Στις 25 Ιουνίου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχει τελειώσει η μελέτη της κατασκευής του φράχτη μήκους 32,5 χιλιομέτρων, στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στον Έβρο, με τις εργασίες να ξεκινούν άμεσα, ώστε να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2020. Ο φράχτης θα είναι ενισχυμένος με πασσάλους ή με τσιμεντένιες βάσεις, ανάλογα της μορφολογίας του εδάφους. 

Οι αστυνομικές και όχι μόνο δυνάμεις, ενισχύονται συνεχώς στην περιοχή και ιδιαίτερα στο Νότιο Έβρο στην περιοχή Μελισσοκομείο, που με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. Εκεί ο Ερντογάν έχει στείλει τις τελευταίες εβδομάδες εκτός από τους στρατοχωροφύλακες και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Είναι η περιοχή στην οποία η Τουρκία διεκδικεί τα 16 στρέμματα γής.

Όπως όλα δείχνουν, η δύναμη της Frontex που βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες στον Έβρο, θα παραμείνει στην περιοχή, αφού αυτό αφήνεται να υπονοηθεί και από τον ξένο τύπο, όπως το δημοσίευμα του Spiegel το οποίο αναφέρει: Ελλάδα και Τουρκία είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ. Συμπεριφέρονται όμως όλο και περισσότερο σαν εχθροί. Και οι δυο χώρες είναι εξοπλισμένες στρατιωτικά στα σύνορα. Όταν στο τέλος Μαρτίου ένας Γερμανός αστυνομικός μαζί με έναν Έλληνα έκαναν περιπολία στον Έβρο, ένας Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε. Σε εσωτερικό έγγραφο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, η οποία συντονίζει την αποστολή, αναφέρεται ότι ο Γερμανός αστυνομικός μετά τον πυροβολισμό πήγε να καλυφθεί και ανακάλυψε έναν Τούρκο στρατιώτη, ο οποίος στόχευε με το όπλο του τους συνοριοφύλακες. Επιπλέον έκανε μια άσεμνη χειρονομία στην ελληνογερμανική περίπολο. Η Γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το συμβάν στην Τουρκία. Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών άσκησε κριτική για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Τούρκο πρέσβη και ζήτησε τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Σχόλια