ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ ΡΩΣΙΚΑ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Στρατιωτική κινητοποίηση από τον στρατό του Χαφτάρ έχουμε τις τελευταίες ώρες, ενώ όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης, μεγάλη στρατιωτική φάλαγγα μετέφερε ρωσικά θωρακισμένα οχήματα Desert Tiger και συστήματα αεράμυνας Pantsir-S.

Ο LNA έχει ήδη επιτεθεί,  με τα νεοαποκτηθέντα MiG-29, στο αεροδρόμιο Μίτιγκα, ενώ επιχείρησαν κατά θέσεων της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στην περιοχή Gharyan και σε θέσεις φιλοτουρκικών πολιτοφυλακών.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης ενισχύεται συνεχώς, αφού αγόρασε αριθμό μαχητικών μετά από συμφωνία με τη Λευκορωσία. 

Από την άλλη πλευρά, πηγές κάνουν λόγο για τη μεταφορά όπλων το τελευταίο 4ήμερο με τρείς πτήσεις C130 από την Τουρκία και άλλες τρείς πτήσεις C17.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η Τουρκία επέμεινε ότι είναι νόμιμη η παρουσία της στη Λιβύη. Επικαλείται τα μνημόνια συνεργασίας που συνήψε με την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραίμ Καλίν δήλωσε πως η χώρα του δε θα ανεχτεί καμία απειλή. Σε ότι αφορά στη συμφωνία με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ και την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης, είπε, πως έχουν το νόμο με το μέρος τους. 

Η παρέμβαση της Άγκυρας, υποκίνησε ενεργότερη στήριξη της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Στρατάρχη Χαφτάρ. Αλλά για την ώρα αποφεύγουν κινήσεις που θα προκαλούσαν επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης.

Το νέο επίκεντρο των συγκρούσεων αναμένεται ότι θα είναι η Ταρχούντα, το μεγαλύτερο προπύργιο του LNA στη βορειοδυτική Λιβύη. Μια στρατιωτική πηγή των δυνάμεων του Χαφτάρ ανέφερε ότι οι μαχητές της GNA συγκεντρώνονται για να επιτεθούν στην Ταρχούντα και ότι καταρρίφθηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή.

Σχόλια