ΠΑΡΑΙΤΗΘΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 1821 ΔΙΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

H Λαρισαία ιστορικός Μαρία Ευθυμίου παραιτήθηκε από την Επιτροπή 2021 που έχει συσταθεί με σκοπό τον συντονισμό και τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό, σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ.  Το όνομα της ιστορικού είχε ακουστεί μεταξύ εκείνων που σκεφτόταν ο πρωθυπουργός ως πιθανούς υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Απογοητεύθηκε από την μορφή του εορτασμού και τις ανιστόρητες αναρτήσεις.


Η παραίτηση Ευθυμίου, σημαντική ιστορικός, έγινε πριν μερικές ημέρες, με αφορμή ανάρτηση του ιστορικού και μέλους της επιτροπής Αριστείδη Χατζή, ειδικός στη Φιλοσοφία Δικαίου και Θεωρία Θεσμών, για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και την ερωτική του ζωή, που κρίθηκε από πολλούς ως προσβλητική για τον Ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Αλλά η αιτία εντοπίζεται και στην ανάρτηση που χαρακτήριζε τον Καποδίστρια ως δικτάτορα.

Η κα. Μαρία Ευθυμίου, το 2013 τιμήθηκε με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, ενώ τον Οκτώβριο του 2014 είχε διαμαρτυρηθεί μαζί με άλλους καθηγητές και φοιτητές της φιλοσοφικής σχολής του ΕΚΠΑ για την κατάληψη της σχολής και τη διακοπή των μαθημάτων. 
Τον Ιανουάριο του 2018, υποστήριξε πως τα Ελληνικά πανεπιστήμια, εδώ και δεκαετίες, έχουν μεταβληθεί σε χώρους ανομίας και βαρβαρότητας, με αποτέλεσμα να απειληθεί από αναρχική ομάδα ότι «θα τους βρει απέναντί της» καταλογίζοντάς της ιδεολογική μεροληψία. Η ίδια απάντησε πως δεν την φοβίζουν οι απειλές συνεχίζοντας κανονικά το έργο και τις διδασκαλίες της.

Σχόλια