ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Η χώρα μας θα πρέπει να σταματήσει τις εξαγωγές για να θωρακίσει τα βασικά μας προϊόντα. 
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός σε συνέντευξή του στο CNN Greece, είναι σαφής. Η Ελλάδα πρέπει να θωρακίσει τα βασικά της προϊόντα, για να υπάρχει στην αγορά πλήρης επάρκεια τροφίμων. Δεν μπορεί άλλες αγορές να σταματούν τις εξαγωγές ή να σκέφτονται να σταματήσουν και εμείς να μην κάνουμε τίποτα.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός, το μέγεθος της παραγωγής σιτηρών στην περιφέρεια Θεσσαλίας θα εξαρτηθεί και από τις βροχές στην περιοχή. Φέτος δεν είχε νερό και η λίμνη Πλαστήρα που υδροδοτεί τον κάμπο έχει εκατό εκατομμύρια κυβικά λιγότερο νερό. Όμως έχοντας την εικόνα της παραγωγής στην περιφέρεια Θεσσαλίας που είναι μια καθαρά αγροτική περιοχή, με τις δεδομένες συνθήκες δεν υπάρχει πρόβλημα κανένα στον εφοδιασμό. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το πως θα είναι η φετινή σοδειά δεδομένης και τις έλλειψης νερού, αλλά και τι θα γίνει με τις εισαγωγές κάτι που δεν εξαρτάται από την Ελλάδα. Αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, μπορεί να είναι με το ρύζι μας γιατί το έχει δεσμεύσει η Τουρκία και τα φασόλια επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση και η επόμενη συγκομιδή είναι τον Αύγουστο.
Ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas), σε δικές του δηλώσεις, ανέφερε: υπάρχει αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό για φρούτα πλην της φράουλας, ενώ έχουν πέσει οι εξαγωγές στα κηπευτικά. Μέχρι τον Ιανουάριο οι εξαγωγές φρούτων έτρεχαν με ποσοστό αύξησης κοντά στο 5% σε όγκο και 15% σε αξία ενώ από τη στιγμή των πρώτων κρουσμάτων στην Ευρώπη μέχρι σήμερα η αύξηση στις εξαγωγές έχει φτάσει στο 20% σε όγκο και κοντά σε 30% σε αξία. Τα μανταρίνια που προορίζονται για εξαγωγές.
Ένας παράγοντας που επηρεάζει τις εξαγωγές, όπως λέει ο κ. Πολυχρονάκης, είναι η διακίνηση και η έλλειψη εργατικών χεριών για τη συγκομιδή φρούτων και επειδή σύντομα θα ξεκινήσει και η συγκομιδή των ανοιξιάτικων φρούτων το πρόβλημα θα εμφανιστεί περισσότερο εκεί. Για τα χειμερινά φρούτα έχει γίνει εδώ και μήνες η συγκομιδή τους όταν δεν υπήρχε το πρόβλημα με τον κορονοϊό. Λόγω της αυξημένης ζήτησης, χρειάζονται περισσότερα εργατικά χέρια που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Η κρίση που προκαλείται λόγω του κορονοϊού έχει δημιουργήσει σημαντική αύξηση της ζήτησης για ορισμένα νωπά οπωροκηπευτικά, αλλά φαίνεται ότι έχει τρομερό αντίκτυπο στους Ευρωπαίους παραγωγούς φράουλας και σε άλλα κηπευτικά, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται προς λιγότερο φθαρτά προϊόντα. Είναι μια καταστροφή, οι τιμές εξακολουθούν να μειώνονται. Υπάρχει μείωση της κατανάλωσης, ίσως επειδή σε αυτή τη δύσκολη εποχή, οι οικογένειες δεν προτιμούν τις φράουλες ως απαραίτητες και προτιμούν να αγοράζουν εσπεριδοειδή, μήλα, αχλάδια και ακτινίδια και πιπεριές. Οι ελληνικές εξαγωγές επιβαρύνονται αυτή τη στιγμή με επιπρόσθετο κόστος εξαιτίας της μείωσης των εισαγωγών. Τα φορτηγά που μεταφέρουν ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, πλέον σε πολλές περιπτώσεις, επιστρέφουν άδεια με αποτέλεσμα το κόστος να επιβαρύνει τους Έλληνες παραγωγούς και εμπόρους.
ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ  CNN Greece

Σχόλια