ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΥΠΕΡΣΚΑΦΟΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΥΦΛΟ ΣΗΜΕΙΟ. ΦΕΡΕΙ ΠΛΗΘΩΡΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ
Ένα αλουμινένιο σκάφος με βύθισμα μόλις 40 εκατοστών, που το καθιστά ιδανικό για επιχειρήσεις στο Δέλτα του Έβρου, παρέλαβε ο Ελληνικός Στρατός. Είναι εφοδιασμένο με πληθώρα ηλεκτρονικών μέσων, συσκευή δέσμης υπερύθρων για νυχτερινή πλοήγηση, κάμερα Full HD, κάμερα υπέρυθρου μικρού κύματος (SWIR), θερμική κάμερα IR ψυχόμενη και σύστημα επιτήρησης με laser (Laser Range Finder) εμβέλειας 10 χιλιομέτρων.
Η εταιρεία ΟΝΕΧ – Ναυπηγεία Νεώριου Σύρου είχε παραχωρήσει για δοκιμή στην αστυνομία το συγκεκριμένο διαμορφωμένο σκάφος,  κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από Ελληνικά χέρια, με Ελληνικής διαμόρφωσης ηλεκτρονικά μέσα. Φέρει πλήρωμα 4 ατόμων και κινείται με εξωλέμβια μηχανή 150 ίππων. 
Μετά τις δοκιμές, το σκάφος πέρασε και επίσημα στα χέρια του Στρατού, με την παράδοση να πραγματοποιείται στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών.
Όπως αναφέρει το pagenews, ο πρόεδρος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, είναι ο ένας από τους επιχειρηματίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη δωρεά του σκάφους, που με όλο τον εξοπλισμό του κοστίζει πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Για να γίνει αντιληπτό πόσο αυξάνει κατακόρυφα τις δυνατότητες επιτήρησης του Δέλτα από τον Στρατό, το σύστημα των αισθητήρων είναι πλήρως λειτουργικό υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες περιβάλλοντος (θερμοκρασίες λειτουργίας -32°C ως +55°C) και δίνει τη δυνατότητα επιτήρησης στόχων μεγάλων αποστάσεων σύμφωνα με τα κριτήρια αναφοράς (Johnson, NATO STANAG 4347) που είναι:
o 8.5 Km για άνθρωπο σε όρθια θέση (0.5m x 1.8m),
o 16.5 km για στόχο NATO (2.3m x 2.3m)
Το σύστημα δουλεύει αυτόνομα και σε διασύνδεση με το κέντρο επιχειρήσεων.
ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ pagenews
ΦΩΤΟ sportime

Σχόλια