STATE DEPARTMENT ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΦΟΝΟΙ - ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ - ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η <<ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ>> ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Καταπέλτης για τα ανθρώπινα δικαιώματα η έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την Τουρκία. Η αντιτρομοκρατική νομοθεσία που εφαρμόστηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, υπονόμευσε το κράτος δίκαιου στην Τουρκία. 
Με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα η Τουρκία απέλυσε περισσότερους από 100.000 κρατικούς υπαλλήλους ενώ συνελήφθησαν χιλιάδες στελέχη του κρατικού μηχανισμού, ουσιαστικά πραγματοποιώντας πρωτοφανή διεθνώς καταστολή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει αναφορές για δολοφονίες, ύποπτους θανάτους ανθρώπων που βρίσκονταν υπό κράτηση, βίαιες εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αλλά και αυθαίρετες συλλήψεις καθώς και κρατήσεις χιλιάδων ανθρώπων για υποτιθέμενους δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις, ακόμα και για την ειρηνική έκφραση της γνώμης τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται πρώην βουλευτές, βουλευτές της αντιπολίτευσης,  δικηγόροι, δημοσιογράφοι, ξένοι πολίτες ακόμα και εργαζόμενοι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα. 
Η έκθεση αναφέρεται σε πολιτικούς κρατούμενους, σε περιορισμούς της ελευθερίας του λόγου, του Τύπου, του ίντερνετ, κλείσιμο ΜΜΕ , σε βία, απειλές βίας και απρόκλητες συλλήψεις. 

Σχετικά με τους <<μετανάστες>>, κάνει αναφορές για σοβαρό περιορισμό και επαναπροώθηση των μεταναστών και βία κατά γυναικών και μελών μειονοτήτων. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν, έλαβε περιορισμένα μέτρα για τη διερεύνηση, δίωξη και τιμωρία μελών των δυνάμεων ασφαλείας και άλλων αξιωματούχων που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Σχόλια