ΝΕΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΚΑΜ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ. ΑΣΤΑΚΟΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΟΧΥΡΩΣΗΣ

Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλού κινδύνου, ενισχύεται στον Έβρο, ως απάντηση στην αποστολή 1000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας. 

Όπως αναφέρει το Βήμα, σε μήκος 30 χιλιομέτρων, κυρίως στην περιοχή Πέταλο Έβρου, θα εκτείνεται ο νέος φράχτης στην Ελληνοτουρκική μεθόριο που θα κατασκευάσει η ΕΛ.ΑΣ, ώστε να υπάρξει πλήρης αποτροπή της εισόδου μεταναστών και λαθρομεταναστών, που ωθούνται από το καθεστώς Ερντογάν. Επιπλέον θα υπάρξει ενίσχυση του υπάρχοντα φράχτη, μήκους 12,5 χιλιομέτρων που είχε κατασκευασθεί την περίοδο 2011-2012, μεταξύ Νέας Βύσσας και Καστανιών και όπου υπάρχει τους τελευταίους μήνες η <<πολιορκία>> από χιλιάδες αλλοδαπούς. Όπως επεσήμανε ανώτατο στέλεχος , η κατασκευή του νέου φράκτη, σε μήκος σχεδόν τριπλάσιο από τον προηγούμενο, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες. Εχουν υπάρξει πολυήμερες αυτοψίες κι έχουν εντοπισθεί τα ευάλωτα σημεία. Ίσως σε ορισμένα σημεία να είναι ψηλότερος από τον υπάρχοντα. Θα θωρακίσει σχεδόν πλήρως τα σύνορα της χώρας και θ αποτελέσει την απάντηση των αρχών ασφαλείας στην τουρκική προκλητικότητα.
Το κόστος του εν λόγω νέου φράκτη υπολογίζεται σε 10-15 εκατ. ευρώ και το ποσό αναμένεται να καταβάλλει η ΕΕ. Αλλά παρότι υπήρχε σχετική συμφωνία και στην περίπτωση του τμήματος Βύσσα– Καστανιές, κόστους 4.800.000 ευρώ, που κατασκευάσθηκε προ οκταετίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην προχωρήσει στην σχετική χρηματοδότηση με το σκεπτικό ότι η ενέργεια αυτή δεν συνιστά από μόνη της λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή.
Τους τελευταίους μήνες έχουν κατασκευασθεί πολλά έργα οχύρωσης του Εβρου με ειδικές κατασκευές εντός του ποταμού, ώστε να μη μπορούν να προσεγγίσουν λέμβοι, αλλά ακόμα και ζόντιακ Τούρκων κομάντος.

Σχόλια