Η ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ EastMed. ΨΕΥΤΕΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Ειδήσεων Anadolu, ότι ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο δεν πιστεύει στον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed και αυτός είναι ο λόγος που δεν τον υπέγραψε διαφοροποιώντας την θέση του από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ αναφέροντας ότι είναι πιθανόν να μην κατασκευαστεί, η Ιταλία αντέδρασε έντονα και προέβη σε διάβημα, αναγκάζοντας το πρακτορείο να αποσύρει την κατασκευασμένη είδηση.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, ανέφερε πως η Ιταλία στηρίζει τον EastMed και πως ανησυχεί σοβαρά για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οι αρχές της Αιγύπτου πρίν απο λίγες ημέρες, επέδραμαν στα γραφεία του Anadolu στο Κάιρο και συνέλαβαν δημοσιογράφους με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων, ενώ Τούρκοι ανταποκριτές στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα απελάθηκαν.

Αξίζει να αναφερθούν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Λιβύης.

Όλα αυτά την ώρα που η Γαλλία ενισχύει στην περιοχή μας το πολεμικό της ναυτικό, στέλνοντας και το ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral, FS Dixmude, το οποίο θα δέσει στο λιμάνι του Πειραιά, βάση της Ελληνογαλλικής στρατιωτικής συνεργασίας. Το FS Dixmude μπορεί να μεταφέρει 350 άτομα ταξιαρχίας πεζικού, οχήματα αναγνώρισης AXM-10RC, τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης VBCI, στρατιωτικά οχήματα VBL, ελικόπτερα Gazelle και Super Puma. Για τις αμφίβιες επιχειρήσεις χρησιμοποιεί ένα αποβατικό σκάφος EDAR και δύο CTM.
Αυτή την ώρα το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο συνοδεία Ελληνικής φρεγάτας.

Σχόλια