ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ EastMed


ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

ΘΑ ΕΠΙΚΥΡΩΘΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Υπεγράφη η ιστορική μεγάλης στρατηγικής σημασίας Διακρατική Συμφωνία για τον East Med, από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη, παρουσία των ηγετών των τριών χωρών, Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου. 
Η Τουρκία πλέον απομονώνεται και επίσημα, αφού ο γεωπολιτικός χάρτης αλλάζει στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. Την συμφωνία θα επικυρώσει άμεσα και η Ιταλία.
Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή.
Ο αγωγός έχει μήκος 1.872 χλμ, εκ των οποίων 1.335 υποθαλάσσιο τμήμα και 537 περίπου χερσαίο, με αρχική δυναμικότητα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο ετησίως. 

Ο αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline αποσκοπεί στην απευθείας διασύνδεση των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας.

Από το καλοκαίρι του 2014 την ανάπτυξη του αγωγού έχει αναλάβει η Ελληνική εταιρεία «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδος - Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.», στην οποία συμμετέχουν ισοµερώς η ΔΕΠΑ και η Ιταλική EDISON. Το κόστος του αγωγού μέχρι την Ιταλία έχει υπολογισθεί σε περίπου 6 δισ. δολάρια. 

Σχόλια