ΧΑΦΤΑΡ. ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΑ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ;

ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΝ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΑΦΤΑΡ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ –ΛΙΒΥΗΣ;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Νίκος Χειλαδάκης

Πολλά ερωτήματα προκαλεί η αποκάλυψη βουλευτή της τουρκικής αντιπολίτευσης, η οποία σημειωτέον καταψήφισε την έγκριση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη, ότι ο στρατηγός Χαφτάρ θα αποδέχονταν την συμφωνία Τουρκίας Λιβύης με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία δεν θα έστελνε στρατό στην Λιβύη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα Milli gazete, σύμφωνα με δήλωση – αποκάλυψη του βουλευτή Κωνσταντινούπολης του İYİ Parti της Μεράλ Άκσενέρ, του Ümit Özdağ, ο Λίβυος στρατηγός Χαφτάρ είχε στείλει μήνυμα στην Άγκυρα την παραμονή της ψήφισης από την τουρκική βουλή της έγκρισης, (tezkere), αποστολής τουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη προς ενίσχυση της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Μιλώντας ο Ümit Özdağ σε μια ενημερωτική τηλεοπτική εκπομπή του τουρκικού καναλιού Haber Türk, έκανε την εντυπωσιακή αποκάλυψη ότι ο Χαφτάρ είχε στείλει μήνυμα στην τουρκική βουλή πριν ψηφίσει την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη, δηλώνοντας ότι αν επικρατήσει στον εμφύλιο της Λιβύης δεν θα αντιταχτεί (;;;) στην συμφωνία Λιβύης Τουρκίας για την ΑΟΖ, (bu anlaşmaya karşı çıkmayacağım). Το μήνυμα στάλθηκε με την πρόθεση να μην προχωρήσει η Τουρκία στο να ενισχύσει στρατιωτικά την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Παρ’ όλα αυτά, όπως υποστήριξε ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης, Ümit Özdağ, η τουρκική κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της το μήνυμα αυτό και προχώρησε στην ψήφιση της έγκρισης αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, παρά την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Σίγουρα η αποκάλυψη αυτή δημιουργεί πολλά ερωτήματα και κυρίως τι παιχνίδι παίζεται με φόντο την Λιβύη και την Τουρκία και πόσο έξω από αυτό το παιχνίδι παραμένει η Ελλάδα, σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, προς δόξα της ανύπαρκτης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Σχόλια