PERSONA NON GRATA ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΣΕ 72 ΩΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ
Η μη προσκόμιση του κειμένου της συμφωνίας Λιβύης - Τουρκίας για τα θαλάσσια σύνορα από τον Λίβυο πρέσβη, φέρνει ραγδαίες εξελίξεις.
Το σημαντικό γεγονός ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας: 
Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ και του ανακοινώθηκε η απέλασή του. Του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει. Η απόφαση δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεών μας με τη Λιβύη. 
Ο κ. Δένδιας επισήμανε το γεγονός του ότι το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας - Λιβύης, διεμήνυσε πως  οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Agile Saleh Issa Gwoider αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα.

Στο μεταξύ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη. Το μνημόνιο είπε ο κ. Πάιατ, δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια