ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥΣΕ ΑΠΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ


Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, μετά από πολύμηνες έρευνες, εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εφοδίαζε παράνομα αιτούντες άσυλο με γνωματεύσεις που αποκαλούνται ως << μετατραυματικό στρές>>. Έτσι υπήρχε δυνατότητα χαρακτηρισμoύ <<ευάλωτο πρόσωπο>>. Τις γνωματεύσεις υπέγραφε συλληφθείσα ψυχολόγος, η οποία δεν είχε κανένα δικαίωμα εμπλοκής. Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.


Μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 538 περιπτώσεις. Για κάθε μία οι εμπλεκόμενοι έπαιρναν ποσά που κυμαίνονταν από 550 έως 950 ευρώ. Στο δίκτυο εμπλέκονται ένας αλλοδαπός και τέσσερις Έλληνες. Οι τρείς συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη. Από τη στιγμή που οι αλλοδαποί χαρακτηρίζονταν από την υπηρεσία ασύλου ευάλωτα πρόσωπα, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους απολάμβαναν επιπλέον δικαιωμάτων προστασίας και συνδρομής.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, φορητοί σκληροί δίσκοι, φορητές συσκευές, χρηματικό ποσό 4.615 ευρώ και πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων.


ΠΟΙΝΙΚΟ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ

Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια κατ' επάγγελμα και από κερδοσκοπία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σχόλια