ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ ΗΑΕ ΚΑΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΛΟΓΩ ΛΙΒΥΗΣ.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σάλμαν Μπιν Αμπντουλάζιζ, δέχθηκε χθες Τρίτη, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης  Αγκίλα Σαλέχ στο Ριάντ, ώστε να ξεκινήσει διαδικασία ακύρωσης της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναγνωρίζουν ως το μοναδικό επίσημο αντιπρόσωπο της χώρας στη διεθνή σκηνή, το Προεδρικό Συμβούλιο του Εθνικού Μνημονίου.

Ο Σάλμαν Μπιν Αμπντουλάζιζ και ο Αγκίλα Σαλέχ, όπως μεταδίδουν δημοσιογραφικές πηγές, αποφάσισαν ένα σχέδιο υπό την επωνυμία <<Al-Ahrar>>, μη αναγνώρισης της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Πριν λίγο ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ που προελαύνει αργά αλλά σταθερά από την Βεγγάζη στα βορειοανατολικά της χώρας, έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η Τουρκία παρέχει όπλα σε ισλαμιστικές ομάδες της χώρας του, στηρίζοντας την τρομοκρατία. Καλεί το Συμβούλιο του ΟΗΕ να πάρει θέσει απέναντι στον Ερντογάν, αφού η Άγκυρα προσπαθεί να επαναφέρει την Οθωμανική περίοδο, συμπληρώνοντας ότι η υπογραφή μεταξύ Ερντογάν και Σαράζ είναι άκυρη.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΗΠΑ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε προκλητικό το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών. Σχετικά αναφέρει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑΗ ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος εκπρόσωπος, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών και κάλεσε όλες τις πλευρές, να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή.

Σχόλια