ΔΥΟ ΞΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΜΜΑ

ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ <<ΜΑΧΑΙΡΙΑ>> ;

Ήταν οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά χθές, με τις κατηγορίες για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό και την παράνομη μετανάστευση, που είχαν αντίκτυπο σοβαρό όπως φαίνεται, αφού η απάντηση ήρθε από την Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτού της ΝΔ.


Ο πρώην πρωθυπουργός μεταξύ των άλλων χθές, μιλώντας στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε: Η χώρα μας υφίσταται πλέον ένα άτυπο λαθροεποικισμό. Μπαίνουν όσοι θέλουν, ακόμα και από χώρες, όπως το Μαρόκο, η Τυνησία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που δεν έχουν κανένα πόλεμο. Αυτό δεν αλλάζει εύκολα, αλλά πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο. Η κυβέρνηση έκανε άριστα που διευκρίνισε ότι από το σύνολο όσων βρίσκονται παγιδευμένοι στα hot spots σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι πια πρόσφυγες. Είναι μετανάστες που μπήκαν παράνομα. Άρα είναι παράνομοι μετανάστες. Λαθρομετανάστες που πρέπει να τους ξεχωρίζουμε από όσους μπαίνουν νόμιμα. Αληθινοί πρόσφυγες, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Γενεύης είναι πια ελάχιστοι. Εμείς οι Έλληνες, είμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό παιδιά και εγγόνια προσφύγων και μεταναστών και είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό. Μικρασιάτες Έλληνες που ήλθαν το '22, δεν έκαναν εισβολή στην Ελλάδα και οι Έλληνες που πήγαν τις επόμενες δεκαετίες μετανάστες, δεν μπήκαν παράνομα στις υπερπόντιες χώρες που τους υποδείχθηκαν. Όσοι βιαιοπράγησαν, δεν δικαιούνται άσυλο. Κλειστά κέντρα και πίσω στις χώρες τους. Αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε, αυτή η πολιτική απέδωσε. Αυτή η πολιτική μπορεί να αποδώσει ξανά. Και άλλη δεν υπάρχει.
Χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Εμείς ανοίξαμε το δρόμο νέων συμμαχιών και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο. Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί. Και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν.
Σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών: Το πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα αποδεσμευτούμε, χωρίς να πληρώσουμε κόστος. Κι αυτό δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, πάντως γίνεται. Γιατί πρόκειται για συμφωνία που δεν περπατάει, ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα, αναφερόμενη στις επικρίσεις του Αντ. Σαμαρά είπε ότι οι Πρέσπες δεν αλλάζουν. Όσο για τους λαθρομετανάστες: Τι μετανάστης, τι λαθρομετανάστης. Οι λέξεις αλλάζουν μόνο.
«Λεξιλόγιο χρησιμοποίησε διαφορετικό ο κ. Σαμαράς, λεξιλόγιο το οποίο στην πολιτική ξέρετε είναι πάντοτε εύπλαστο», ανέφερε.

Σχετικά με τις Τουρκικές προκλήσεις: Το ΝΑΤΟ κρατάει τη στάση του Πόντιου Πιλάτου. Εγώ ήμουν, είμαι και θα είμαι σταθερά υπέρ της λογικής της συνέχισης του διαλόγου με την Τουρκία. Με τους Τούρκους πρέπει να συζητάμε. Το ότι συζητάμε δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι κάνουμε πίσω στις αρχές, στα δικαιώματα μας, αλλά πρέπει να συζητάμε.

Σχόλια