ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

ΜΠΟΡΙΣΟΦ. Βούλγαρος πρωθυπουργός. Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες: Όταν υπάρχουν κυρώσεις, η Τουρκία στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί και δεν σταματά. Είπα στους Έλληνες συναδέλφους μου να βρουν εργαλεία για να βοηθηθούν από μόνοι τους, διότι τους υποστηρίζουμε με όλους τους τρόπους, αλλά η Τουρκία τώρα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχήΌλοι παρατηρούν ότι η συμφωνία (για τους πρόσφυγες) θα έπρεπε να συνεχιστεί, η Τουρκία έχει μια πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση.

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ
Όπως έπραξα και στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έτσι και χθες εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Κύπρο και την Ελλάδα, με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρώ ότι η αλληλεγγύη μεταξύ κρατών - μελών είναι καίριας σημασίας και για τον λόγο αυτό λαμβάνουμε κάθε χρήσιμο μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα ενδώσουμε σε οποιαδήποτε μορφής πρόκλησης.

Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού: Εκεί που βρισκόμασταν το 1974, βρισκόμαστε και σήμερα. Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε στο πλαίσιο του θαλάσσιου δικαίου, των συμφερόντων του έθνους μας και του δικαίου. Αυτό δεν αποτελεί αδυναμία. Αλλά και δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων μας. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε κανένα τετελεσμένο σε αυτές τις περιοχές.
Εκεί που βρισκόμασταν το 1974, βρισκόμαστε και σήμερα», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έκανε αυτό που έπρεπε και θα συνεχίσει να το κάνει στο πλαίσιο του θαλάσσιου δικαίου, τουλάχιστον όπως αντιλαμβάνεται τη νομοθεσία η ΆγκυρΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αποφασιστικότητα, έχουμε σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε δίκιο, αλλά έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους οι οποίοι θα στέκονται πάντα δίπλα στην Ελλάδα, ιδίως όταν πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Θεωρούμε την συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης άκυρη και ανυπόστατη. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, κυρίως όσον αφορά την νομιμοποίηση της, την πολιτική της νομιμοποίηση. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ότι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός από την Τουρκία, βρίσκεται αποκλεισμένη απελπιστικά σε διπλωματικό επίπεδο.
Ο πρόεδρος Μακρόν ήταν υποστηρικτικός και θέλω να τον ευχαριστήσω και δημόσια. Το έκανε στο ΝΑΤΟ, το έκανε και σήμερα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Αν έχει αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό θα τις διαχειριστούμε αλλά μην περιμένει κανείς από την Ελλάδα να κάνει εκπτώσεις σε άλλα θέματα. Δεν χωράει κανένας συμψηφισμός.  

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
ΑΛΛΑ: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χρησιμοποίησε το επίθετο «σημαντικός» όταν αναφέρθηκε στην Τουρκία τουλάχιστον 4 φορές. Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου αποκάλεσε επίσης την Τουρκία σημαντική. 

ΛΙΒΥΗ
Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ένοπλοι που ανήκουν στις τουρκόφιλες πολιτοφυλακές που συμμάχησαν με την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, παραδόθηκαν στις δυνάμεις του Εθνικού  Στρατού στον άξονα Salah al-Din στην Τρίπολη, ενώ το ίδιο ετοιμάζονται να πράξουν εκατοντάδες άλλοι για να αποφύγουν την εξόντωση.
Ο στρατηγός Χαφτάρ πρότεινε την άλλη πλευρά για  παράδοση όλων των Λίβυων που πολεμούν με τον Σαράζ, για να μην χυθεί αδελφικό αίμα, όπως είπε. Ο στρατηγός έδωσε εντολές προς στις στρατιωτικές μονάδες που σταθμεύουν στον άξονα της Τρίπολης να κινούνται προς την καρδιά της πόλης, ανακοινώνοντας την τελική και αποφασιστική φάση της επιχείρησης. 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Αραβικά ΜΜΕ, κατηγορούν την Τουρκία για παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Διαρροή εγγράφων που αφορούν μεγάλες πληρωμές σε μια τουρκική κυβερνητική εταιρεία κατασκευής όπλων είναι κατά κύριο λόγο η αιτία. Το Υπουργείο Εσωτερικών του GNA ζήτησε επανειλημμένα από την κεντρική τράπεζα της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, να μεταφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά στην τουρκική στρατιωτική εταιρεία SSTEΚ, Σύμφωνα με τα έγγραφα, η τράπεζα του Σαράζ πραγματοποίησε τουλάχιστον τρεις μεταφορές χρημάτων συνολικού ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό που ανήκε στην τουρκική εταιρεία.

Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, κάλεσε σήμερα σε διάλογο τις δύο αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη, για την επίλυση της κρίσης, μια ημέρα μετά την προτροπή του διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ προς τις δυνάμεις του που ελέγχουν την ανατολική Λιβύη να προωθηθούν στην Τρίπολη.

Ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ρώσους μισθοφόρους, σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους στην Τρίπολη.

Σχόλια