ΓΑΛΛΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΙΤΑΛΟΙ
Μήνυμα πρός την Τουρκία που προκαλεί συνεχώς, στέλνουν Γάλλοι και Ιταλοί ιδιαίτερα μετά τους προκλητικούς χάρτες που έβγαλε ο Τσαβούσογλου, στοχοποιώντας όχι μόνο την Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την Κρήτη.  
Τριμερής άσκηση ναυτικής συνεργασίας Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας με την επωνυμία <<CYP/FRA/IT 2019>> ξεκινάει αύριο στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου.
Όπως αναφέρεται, στην άσκηση θα συμμετάσχει το Πολεμικό Ναυτικό και των τριών χωρών. Σκοπός η βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των πληρωμάτων, η ενίσχυση του επίπεδου επικοινωνίας και κατανόησης και η προαγωγή πνεύματος συνεργασίας.
Ως γνωστόν η Γαλλική εταιρεία TOTAL και η Ιταλική ENΙ έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα ερευνών και γεωτρήσεων σε θαλάσσια τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ. Περιοχές που η τουρκική πλευρά διεκδικεί ως δική της ΑΟΖ, παραβαίνοντας το δίκαιο της θάλασσας.

Με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία και την Ιταλία, θα πραγματοποιηθεί τριμερής ναυτική άσκηση τύπου «PASSEX» στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σκοπός της άσκησης η βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των πληρωμάτων, η ενίσχυση του επιπέδου επικοινωνίας και κατανόησης και η προαγωγή πνεύματος συνεργασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα <<Τα Νέα>>, Αθήνα και Παρίσι επεξεργάζονται σχέδιο βάσει του οποίου η Γαλλία θα στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, εάν τελικά ο Ερντογάν κάνει πράξη την προκλητική ρητορική του και στείλει τουρκικό ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία μπορεί να στείλει ερευνητικό πλοίο στην περιοχή, καθώς έχει υπογράψει με την Ελλάδα συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σχόλια